Снимка: Pixabay
fallback

Сметките на Националния институт по метеорология и хидрология показват, че радиационния фон в България няма да се промени и няма опасност заради пожара край АЕЦ "Чернобил".

Разликата между сега и аварията в Чернобил през 1986 г. е, че в момента няма никаква опасност. Ситуацията тогава беше различна, увери директорът на НИМХ проф. Христо Брънзов пред bTV.

Oще по темата

Снощи след 23:00 ч. беше проведен брифинг в Министерски съвет по повод появилите се слухове, че има опасност за страната ни във връзка с пожара, който горя в близост до чернобилската атомна централа.

Проф. Брънзов обясни, че системите за ранно предупреждение обикновено се захранват с официална информация, тъй като Международната агенция за атомна енергия, при авария, изпраща потвърдени данни. Такива обаче не са получавани вследствие на пожара край Чернобил.

Въпреки това към Института е имало запитвания за гама-фона, което е довело до задействането на системите за предупреждение, но след използване на обществени източници.

След задействане на системите стана ясно, че нищо опасно няма да дойде. Сметките показват, че идващото няма да бъде регистрирано от уредите, защото е с една хилядна изменение от процента спрямо естествения гама-фон“, подчерта ученият.  

По думите му НИМХ е компетентна институция, която има за задача да каже какво, кога и в каква концентрация ще дойде над България. Именно затова и системите за ранно предупреждение са при тях.

„Ако има опасност ние сме тези, които сме длъжни да информираме управляващите“, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Що се касае до

преди 4 години

осъдения за прикриване на случая Григор Стоичков,както и за ролятана ПБ на ЦК на БКП,които според оня с латиницата по-долу са били едвали не с народа и са страдали с него,му препоръчвам да си затвори устата ида не прави пропаганда с фалшиви новини.Ако не знае,има много информацияза големите мерки,взети от комунистическата държава за защите на ПБ и ЦК,а не за защита на народа,от когото истината се криеше.Истината е една,афалшифицирането и говори за опит за оневиняване на ЦК и ПБ от ***.

12

Неточности

преди 4 години

Радиацията се дължи на алфа,бета и гама частиците.Гама-това са фотони и кванти,образуват се при ядрен разпад.При него се образуват и бета частици,теса електрони и позитрони. Тоест,за да има наличие на опасна гама и бетарадиация,е нужна верижна реакция.Не така стои въпросът с алфа частиците.Теса с вторична радиация,породена от верижната реакция.Такива продължава даима в Чернобил,а пожарът ги изпраща в атмосферата и вятърът може да ги докара.Нивото не е голямо,но за гама фон не става и дума.

11

3.6 roentgen

преди 4 години

Няма причина за паника. Радиацията била по ниска от тази на една обикновена рентгенова снимка.

fallback