Притесненията за провален летен сезон заради пандемията от коронавирус са големи, но последните морски бури "изядоха" ивиците на плажовете по Южното Черноморие. 

Концесионерите ще трябва да отделят допълнителни средства, за да могат да възстановят щетите. Те настояват ресорното министрество да намали концесионните такси наполовина за сезон 2020. 
 
Има места, на които водата е стигнала почти до обектите на крайбрежната алея, а в друга част на ивицата половината плаж е отнесен. Много инвестиции и труд ще трябва да се вложат, за да може плажът да се възстанови. Според стопаните на плажа, една от причините за щетите е липсата на брегоукрепителни съоръжения. 
 
Изграждането им среща съпротива от хората заради изгребването на пясъка от морето. 
 
"Откакто имаме проблем с изграждането на дигите, тук бяхме започнали, но не я довършихме и сега виждате какво положението", каза за ефира на Bulgaria ON AIR представителят на концесионера на Южен плаж - Несебър Илиян Иванов.
 
Северният плаж в Бургас също е преобразен до неузнаваемост. Морето е придърпало пясъка и е образувало лагуни. Морските бури са отнесли и голяма част от ивицата в Крайморие.  
 
Концесионерите предлагат, докато отстраняват щетите част от концесионната сума да бъде върната от министерството на туризма. 
 
 
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase