Снимка: Bulgaria ON AIR

Все повече млади хора със здрава имунна система стават жертва на коронавируса. Според учените една от причините може да е начин, по който имунната система реагира на вируса. Вероятно бързата ѝ реакция при младите не е толкова полезна, защото може да предизвика масивна възпалителна буря, която медиците наричат Цитокинова буря.

Още по темата

"Коронавирусът атакува тези цитотоксични лимфоцити, той отделя цитокини, това са много мощни биологични, активни вещества с разнопосочно действие и те могат да доведат до тежки токсични реакции и до смърт. Младите хора, при които тази клетъчна имунна система е много добре развита и те по-добре се справят, имат наистина силно развита клетъчен имунитет, но точно и поради това те много по-бурно, много по-мощно реагират на коронавируса, наблюдава се, че при младите хора по-често се отделят това голямо количество цитокини, което води до тези тежки токсични реакции", обясни председателят на отделенинето по медицински науки към БАН д-р Богдан Петрунов.

Няколко са случаите, при които хора в добро физическо състояние и без съпътстващи заболявания, се заразяват с коронавирус и за часове се стига до фатален край.

"Единственото установено до момента е, че болестта се развива по някои собствени закони. Може да спре даден етап на развитие и повече от 80% го изкарват в леки форми, но няма изяснена причина, която понякога продължава заболяването и се стига до тежки форми, тежки форми, които изискват вентилация и смърт", каза началникът на ВМА и на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

"При част от младите е възможно да се получи твърде силна, твърде бурна реакция, в резултат на което заболяването да затрудни силно лекуващия екип или понякога да бъде и фатален, не е невъзможно да се случи това и при хора, които изглеждат здрави, но това е доста рядко", обясни пред Bulgaria ON AIR пулмологът д-р Александър Симидчийски.

Все още се изследва дали лекарствата, потискащи имунната система е възможно да повлияят и предотвратяват подобна масивна възпалителна буря в определени случаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase