Снимка: БГНЕС
fallback

От утре започва масовото тестване в Банско, което трябва да установи дали има изграден колективен имунитет срещу коронавируса, след като градът беше поставен под 14-дневна пълна карантина.

Ще бъдат изследвани много повече от първоначално обявените 1000 жители на общината.

Oще по темата
Националният оперативен щаб е информирал общинското ръководство, че тестовете вече са доставени в Районната здравна инспекция в Благоевград и има готовност изследването да започне, потвърди кметът Иван Кадев.

"Много повече от 1000 бройки. Органите на РЗИ ще кажат, но от утре ние сме създали организация след 10.30 да започнат тестовете в медицинския център "Свето Благовещение", каза Кадев, цитиран от БНР.

По указания на Районната здравна инспекция са изготвени списъците с хората, които са обхванати в мащабното тестване.

Първо ще бъдат изследвани служителите на полицията, които след това поемат отговорност към спазването на ограничителните мерки и обществения ред по време на празника.

"За да не се получава струпване, ще се опитаме по възможно най-безопасния начин да свършим тази работа и очаквам разбиране и от самите граждани".

Освен осигурените от Националния оперативен щаб, 2000 бързи теста бяха дарени на община Банско от народния представител Делян Пеевски и донесени от кмета на Белица Радослав Ревански.

"Ако останат, после вече ще преценяваме с РЗИ и с волята на дарителя дали и как могат да се използват и от други лаборатории".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

91

Оруел

преди 4 години

Коронавируса не е по-опасен от грипа. Всичко е преувеличено за да ви държат в подчинение. Епидемия се обявява когато заболеваемоста достигне 200 човека на 10000 души. Така е по закон. Ако сме 6 милиона в България, епидемия трябва да се обяви когато болните станат 120000. А обявиха извънредно положение при 10-20 болни на 13 март.

90

Анонимен

преди 4 години

Двате ли си сметка че заглавието ви звучи СЛАБОУМНО???

89

Щирлиц

преди 4 години

Вчера една крещеше,че пускали малко хора на женския пазар в София,та нямала печалба.Е,сега всички подобни на нея,ще получат бърз отговор.

fallback