Pixabay
fallback

Спанакът е суперхрана, която мнозина подценяват. Зеленолистният зеленчук се почиства и мие по-трудно, което спира мнозина да го приготвят сами у дома, но за сметка на това е нискокалоричен и изключително полезен по време на пандемия. Той съдържа желязо, витамини, минерали и протеини – важни вещества за здравето на кожата, косата и костите.

 
По данни на „HealthLine“, в 100 грама суров спанак има 28,1 микрограма витамин С, който повишава защитните сили на организма.

Хранителна стойност на спанака
 
В 100 грама суров спанак има още:
 
– 7 калории;
– 0,86 грама протеин;
– 30 милиграма калций;
– 0,81 грама желязо;
– 24 милиграма магнезий;
– 167 милиграма калий;
– 9,900 IU витамин А.
– 58 микрограма фолиева киселина.
 
Витамин К, фибри, фосфор и тиамин са други полезни вещества, открити в по-малки количества в зеленчука.

Кои са най-полезните вещества в спанака?
 
Желязо – зеленчукът е чудесен източник на минерала. Може да го комбинирате с храни, богати на витамин С, за да подобрите усвояването му.
 
Магнезий – той е необходим за работата на метаболизма, поддържане на мускулната и нервната функция, за подсилване на имунната система и поддържане на кръвното налягане. Магнезият също има важна роля в много биохимични реакции на тялото.

За какво помага консумацията на спанак?
 
1. Намалява оксидативния стрес
 
Свободните радикали са страничен продукт на метаболизма. Те разрушават клетките и могат да причинят оксидативен стрес, който ускорява стареенето и увеличава риска от рак и диабет.
 
Спанакът съдържа антиоксиданти, които премахват оксидативния стрес и спомагат за намаляване на вредите, които причинява той на организма.

Още за полезните свойства на спанака четете в Tialoto.bg 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Попайморяка

преди 4 години

Желязото или железните йони, като част от химични съединения, които се приемат чрез храната, се наричат минерали и микроелементи. С коментарите си демонстрирате невежество и простотия.

11

11

преди 4 години

А така, рекламирайте треволяка, че скоро само това ще има (а може и да няма)

10

Анонимен

преди 4 години

До АнонименПълни вегански глупости.Баба ТИ е яла филий със свинска мас и чесън всеки ден и така е доживяла до 130.-------------------- Не е така,в Средновековието българите масово са отглеждали животни,особено овце,волове и кози и са били земеделци,занимавали са се и с пчеларство.Има български градинарски дружества от късното Средновековие в Унгария и Австрия,които са учили чужденците там на земеделие и пчеларство.

fallback