Снимка: БГНЕС
fallback

От години препаратът хлороквин (хлороквин фосфат) го няма на българския пазар. Оказа се, че той дава много добри резултати при лечението на заразени с COVID-19.

Според вирусологът проф. Радка Аргирова, производството на този препарат може много бързо да се възобнови. С него и авагин (другото лекарство, за което има положителни доказателства, че повлиява на коронавируса). Трябва да се опита с прилагането им възможно най-бързо след прием в болницата, смята експертът.

Oще по темата

"Имаме данни, според които от 4 до 6 дни след постъпване в болница се намалява количеството на вируса, затова освен установяването на наличието му, при прием в болница трябва да се измери неговото количество, да се приложи лечение и след няколко дни пак да се измери количеството, за да се види дали има ефект", коментира пред Нова тв проф. Аргирова.

По думите й, темпът на развитие на вируса у нас е очакван, а пикът ще разберем на следващия ден, когато броят на заболелите започне да спада.

"Наблюдавам, че с ескалиране на епидемията се появява паника и страх. Искам да напомня на колегите си, че паниката е втори вирус. Тя действа ужасно, защото води до нереално представяне на ситуация.а Обосновано е, само ако няма ръкавици и маска или очила, когато се взима проба или се прави манипулация на болни от новия коронавирус", коментира проф. Аргирова и проблема с напускащите лекари от столичната белодробна болница.

"Това е нещо като китайски грип и като всеки друг си има своите усложнения, дори при млади хора може да доведе до усложнено протичане, но не бива колегите да се притесняват", каза още тя. Според нея и при епидемията от СПИН е имало притеснение в колегите й, но до такава паника не се е стигало.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

jojo

преди 4 години

Дано да започнем производство на хлороквин (Резохин). Сега е спешно необходим ,но години наред хората с лупус и ревматоиден артрит бяха лишени от лечение с този препарат .Набавяха си го кой както може...от Турция или Румъния.

32

Ром"с

преди 4 години

А стига,цял свят не може да произведе къде-къде с по-голями финанси и опитни специалиси, а наш бай ни *** ще произведе ,но му трябвяТ пари ... .)

31

Анонимен

преди 4 години

ужас, само като гледам снимката на докторската чантичка ми става ясно, на какво ниво ни е медицината, но надеждата крепи човека и много се надявам все пак да има нещо вярно в тази информация

fallback