Снимка: БГНЕС

Първият град, който бе поставен под карантина заради коронавируса бе Банско. Днес до 20 ч. всички негови жители ще могат да се приберат, а туристите, които са останали там, трябва да бъдат извозени към летище София.

"Изпълняваме заповедта на министъра на здравеопазването относно поставянето на Банско под карантина. Моля туроператорите, собствениците и управителите на хотелски комплекси да бъдат така добри да създадат необходимата организиция и да намерят превоз, който под конвой с автомобили на Министерство на вътрешните работи, да откара хората до летището", каза кметът на Банско Иван Кадев пред БНТ.

По думите му, все още има туристи в курорта, които чакат да бъдат транспортирани.

"Няма паника сред местните жители. До момента всичко е спокойно. На изградените пропусквателни пунктове на входовете на града полицейските служители осъществяват контрол и работят спокойно", увери Кадев. Той бе категоричен, че бусовете, които снабдяват града с храна и лекарства ще бъдат пропуснати, въпреки проблемите, които имаха в началото на деня.

"Мерките не са драстични, а необходими. Даже малко закъснели. Бе наложително Банско да бъде изчистено от чужденци, за да може местните жители, които проявяват отговорност, да се справят с помощта на институциите", каза още Кадев. Той твърди, че мерките са закъснели, тъй като Банско много по-рано е трябвало да бъде освободено от туристи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase