Снимка: БГНЕС

На днешния брифинг ген. Мутафчийски показа новите защитни облекла, които ще ползват медиците ни. Екипите на ВМА вече изпробват новата продукция, но така и не стана ясно кой ще има достъп до нея.

Общопрактикуващите лекари са притеснени, че те не са достатъчно защитени. Пред БНР д-р Гергана Николова - общопрактикуващ медик и член на УС на Българския лекарски съюз, коментира искането на областния управител на град Варна Стоян Пасев, колегите й без защитни облекла да ходят по къщите и да вземат проби от контактни лица.

По думите й това противоречи на наредбата на Националния оперативен щаб.

Още по темата

"Никой не може да изисква от общопрактикуващите лекари, които по никакъв начин не е подсигурил нито със защитно облекло, нито с подходящото място за преобличане, за дезинфекция, нито с костюмите, с които трябва да се работи с пациенти, предполагаемо заразени с коронавирус", каза тя.

Д-р Гергана Николова коментира упреците на областния управител Стоян Пасев от вчера, че общопрактикуващи лекари са отказали да вземат проби за коронавирус от контактните с единствения мъж с положителна проба от Варна хора. Той поиска и Българският лекарски съюз, за да вземе отношения.

"Да отиде някой, който ще бъде с престилката и слушалката от кабинета си, за да вземе проба от предполагаемо болен от коронавируса, означава, че ние 4000 джипита ще ги загубим още първите 10 дена от развитието на обстановката в България и след това няма да има кой да поеме целия преден фронт на здравеопазването", каза тя.

Д-р Николова каза, че призивите на Китай и Италия – най-тежко засегнатите от коронавируса страни, бяха "пазете лекарите си, защото няма откъде после да намерите други".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase