Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В началото на май ще бъде пикът на коронавирус, а в края на май, първите дни на юни епидемията ще приключи. Тази смела прогноза направи проф. д-р Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология" пред БНР.

Още по темата

"Желателно е възрастните да ограничават срещите с други хора, докато не е достигнал пикът на епидемията. Всяка епидемия си има своя крива, ние сме още в началото и вървим нагоре по стръмната част", коментира тя.

Когато започне да намалява броят на заразените и няма новооткрити случаи, може да се каже, че епидемията е преминала.

Необходима е пълна дисциплина от страна на всички.

Съществуват тестове, които могат да определят кои лица са преодолели заразата от вируса, без да развият симптоматика.

Професор Аргирова заяви, че не трябва масово хората да си правят изследвания.

"Би могло хората да потърсят такъв тест, ако са прекарали в месеците от Нова година досега нещо подобно на грип, съвсем леко, което бързо е отминало и за което те смятат, че е било просто настинка. Тогава може да се потърси дали не е било контакт с вируса, в такъв смисъл", изтъкна тя.

Проф. Аргирова изрази известна критичност относно по-слабите мерки във Великобритания, целящи изграждането на колективен имунитет по естествен път.

Според нея колективният имунитет е нещо, което се създава, когато става въпрос за заразни болести, срещу които има ваксина.

"В тази история съзирам, че те искат да създадат по естествен път имунитет към Covid-19, но по пътя на създаване на този имунитет по естествен път, много хора ще пострадат", смята тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase