Снимка: БГНЕС

Спирането на гледане на дела за месец ще обсъжда на днешното си заседание Висшият съдебен съвет. Мерките, за да се избегне разпространението на короновируса.

Причината е, че във ВСС са  постъпили десетки запитвания от съдилища в страната как да се процедира заради затегнатите мерки в държавата. Според едната идея е да се спрат всички дела - наказателни, граждански и административни, в страната, а да се оставят само дежурни състави, които да гледат спешни искания като мерки за неотклонение на задържани лица и други спешни по закон производства.

Още по темата

По-лекият вариант, който се предлага, е засега да се спрат делата само в засегнатите от коронавируса области Габрово и Плевен, а при наличие на болни - и в другите части на страната, съобщава "Монитор".

От 9 март в съдебната власт влезе цял пакет от мерки срещу разпространението на заразата. Фирмата, която почиства Съдебната палата, веднъж на ден дезинфекцира общите части - фоайета и съдебни зали, съобщиха от Върховния касационен съд. Отделно по разпореждане на главния секретар на ВКС са взети допълнителни мерки въз основа на инструкциите на лекаря в Съдебната палата - дезинфекцират се дръжките на вратите на кабинетите във ВКС и на тези на залите, дезинфекцират се гишетата на ВКС, на служителите, които работят с хора, са раздадени гелове, поставени са дезинфектанти в тоалетните, дезинфекцират се климатиците в кабинетите и в залите, ползвани от съда.

Във всички кабинети са раздадени препоръките на Световната здравна организация за предпазване от коронавируса. В Софийския градски съд започна слагането на стъклени прегради на гишетата на деловодството
на съда на местата, където няма. В момента се търси и ефикасен дезинфектант, препоръчан от лекаря в съда. От съда умоляват гражданите приоритетно да използват интернат сайта на съда, както и посочените телефони за справки по дела, да ходят там само при спешни и неотложни случаи.

В Софийския апелативен съд очакват да пристигнат поръчаните преди 2 седмици дезинфектанти и препарати за повърхности, казаха оттам. В сградата на Специализирания и Апелативния спецсъд също са взети мерки - след всяко заседание се бършат банките в съдебните зали, дезинфекцират се и дръжките на вратите, а гишетата на деловодството се почистват няколко пъти на ден, съобщиха от Апелативния спецсъд. Общите части - фоайета, коридори и зали, вече се чистят не с обикновени препарати. Поръчан е дезинфектант за болници, за да е сигурно, че ще изиграе ролята си, без това да причинява алергични реакции.

Цял пакет от мерки разпореди и председателят на НС Цвета Караянчева - най-кардиналната сред които е забрана на командировките за депутатите и служителите от администрацията, като вече разрешените се отменят.

Първоначално се е обмисляла само забрана за командировките в чужбина на т.нар. групи за приятелство между България и други страни. Впоследствие обаче е решено забраната да е пълна. Отделно ще се ограничи присъствието на външни лица на пленарните заседания и на тези на комисиите. Достъпът до тях ще става само по заявка на съответната ресорна комисия.

Няма да се издават и еднократни пропуски за достъп до сградите на НС с изключение на тези за медиите. Ще има и забрана за провеждания на събития и мероприятия, както и с прояви с външни лица, организирани от НС, парламентарните групи или отделни депутати. В това число слизат провеждането на изложби, образователни кампании, семинари, кръгли маси и дискусии. Същото ще важи и за посетителските групи в НС

За всички служители на парламента, на които се налага контакти с външни посетители или представители на други институции, ще бъдат раздадени предпазни средства. В сградите на НС ще имат дезинфектанти.

По утвърден график ще се извършват допълнително хигиенизиране и дезинфекция на помещенията. Мерките ще се прилагат до второ нареждане.

От мерките става ясно, че няма да се стига до отмяна на заседания на депутатите, тъй като все още в София няма случай на коронавирус.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase