Снимка: БГНЕС
fallback

Няма починал под 60-годишна възраст в Италия, учениците не са сред застрашените групи за коронавирус.

Данните са от анализ в най-засегнатата европейска страна, който обяви генерал-майор Венцислав Мутафчийски след видеоконферентна връзка със световни лидери, в която участва премиерът Бойко Борисов.

Oще по темата
На нея беше коментирано и какво да правим след грипната епидемия, която у нас е обявена до сряда.

Взетите мерки за грипа са адекватни, изтъкна той, но посочи, че ако за него основният таргет са младите, то за коронавирус това са възрастните хора. Щабът ще предложи мерки след сряда.

"Солидарност беше думата за решаване на проблема, която беше възприета от лидерите от нашия премиер", каза Мутафчийски по повод видеоконференцията. Основен акцент в нея бяха мерките, предприети от държавите, участници в разговора – Израел, Унгария, Румъния, Италия, Австрия, Кипър и Хърватия.

По думите му 107 държави вече са обхвани от вируса - с единични случаи или масово, и проблемът е световен.

Мутафчийски каза, че има консенсус по въпроса леките случаи да са в домашни условия и за това трябва да се изработи механизъм. Той отново каза, че при съмнения за вируса, следва обаждане по телефона към джипито, а не се ходи на място.

Всички са се обединили и около това, че трябва да се насърчава разработването на ваксина, особено от страни, които имат капацитет за това.

Гледаме какво правят нашите партньори, не си измисляме. Обмяна на информация, идеи, мерки, посочи специалистът.

Здравният министър Кирил Ананиев уточни, че в Плевен не е спазена заповедта му точно и хора със спешни случаи  трябва да бъдат обслужвани, същото било и в Габрово.

Недопустимо е приемът на хората, които имат нужда от хемодиализа, химиотерапия, лъчетерапия, ТЕЛК, да бъде отказван. Въпреки че в Габрово подобна ситуация няма, същия разговор проведох и с директора на габровската болница, обясни той.

По отношение обезпечеността с лични предпазни средства предстои да бъдат получени количествата, договорени с Турция. Успоредно с това се водят разговори с други държави-членки на ЕС, както и с трети страни, за осигуряване на още предпазни средства.

Върви и процесът по производството на защитни маски и облекла у нас. Дискутират се и различни варианти как общопрактикуващите лекари и търговците на дребно, каквито са аптеките, да бъдат снабдени с нужните им количества. Обсъжда се възможността това да стане чрез нарочни заявки до регионалните здравни инспекции на територията на страната, стана ясно още от думите на здравния министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

98

Без паника,ей..

преди 4 години

Вируси ще има за всички от сърцеВажното е да си умрем изкъпани

97

Ясно

преди 4 години

Мерките ни са ги взели вече двата вируса. Единият мори младите,другият довършва старите.Както е казал Швейк:,, Спукана ни е работата,,Да си носим новите дрехи и това е.

96

Анонимен

преди 4 години

На червените *** пак не е ясно кое е грипен,кое е корона вирус

fallback