Снимка: БГНЕС

Ситуацията на границата ни с Турция продължава да е спокойна, увери военният министър Красимир Каракачанов.

Въпреки това той предупреди, че стигне ли се до натиск, армията ще бъде изпратени за часове там.

Още по темата
"За мен е най-важното, че Турция не допуска нелегалните мигранти да вървят към България. Преди да пратиш силата, трябва да правиш дипломация, ако можем с дипломация да ги спрем е добре, но ако не можем ще пратим сила", отсече министърът.

Той припомни, че хората, които се опитват да минават незаконно границата са нелегални мигранти и извършат престъпление, така че трябва да бъдат наказвани.

"Гърция ги съди автоматично и получават по 2-3 години затвор. Не може да нападаш граничари, да хвърляш камъни и димки и да останеш ненаказан", отсече Каракачанов.

Според него Граничната полиция си върши перфектно работата в момента. Освен това разполага и с много добра техника.

В петък обаче МВР шефът Младен Маринов е поискал армията да е готова да се включи в охраната на границата при нужда.

"Приготвил съм армията. От 4 до 6 часа на границата могат да пристигнат 400 военни - сухопътни войски, специални сили военна полиция със 140 броя техника, до 12 часа там ще има още 1200 души. Ако се наложи могат да бъдат изпратени още 2400 – 2600 военни", увери Каракачанов.

Той коментира и темата за напрежението в управляващата коалиция в последните седмици и увери, че диалогът е възстановен.

"След като и нашите искания са приети, ластикът се отпуска и се връща в нормалните параметри", коментира лидерът на ВМРО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase