Снимка: БГНЕС
fallback


До 500 лв. еднократна помощ за раждане на първо дете в София, а за трето бебе да се дават до 1900 лв. Това предвижда програма за отпускане на еднократна финансова помощ за насърчаване на раждаемостта и отглеждането на деца, внесена за обществено обсъждане в Столичния общински съвет (СОС) от групата на "Патриоти за София". Помощта е обвързана с образованието на родителите.

Вносителите предлагат да се стимулират родителите със средно и висше образование – бакалавър и магистър. За първо дете на хората със средно образование се предвиждат финансов стимул от 400 лв., за второ 700 лв., а за трето 1500 лв.

При висшистите със степен бакалавър еднократната помощ за първо дете да бъде 450 лв., за второ 800 лв., а за трето 1700 лв. Съответно за магистрите помощта е 500 лв., 900 лв. и 1900 лв. Всичко това би струвало на общината по 8,2 млн. лв. годишно, предаде "Монитор".

По данни, цитирани в програмата от 2012 г. до 2018 г., средно в столицата се раждат по 13 хиляди деца. „Предвид ниската раждаемост, дори и в София, действителността у нас ни принуждава да търсим социални методи, чрез които да стимулираме семействата да имат повече деца. Голяма част от двойките не си позволяват да направят тази крачка или дори и да я направят, те се ограничават до едно, най-много две деца. Причината е проста - липса на достатъчно финансови средства, с които да задоволят нуждите на новия член на домакинството - вещи, необходими за бебето, мебели и др.“, се посочва в мотивите от необходимостта на програмата.

В момента кметството не стимулира финансово раждането на деца, а това се поема от държавата, която отпуска за първо дете 250 лв., за второ 600 лв., а за трето 300 лв. Новата програма обаче не цели да замести държавната подкрепа, а да я допълни. „Програмата си поставя за цел да насърчи отговорното родителство, стимулирайки интелигентната раждаемост, т.е. семейства със средно и по-високо образование. Въвеждането на един подобен модел може да се разглежда и като конкретна мярка за борба с демографската криза“, се казва още в мотивите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

244

Анонимен

преди 4 години

Кмета на Свищов има специално отношение към децата в поверената му община, защо не и кмета на София, а кмета на Русе какво му пречи ?!? Завистта ходи по хората.

243

Karen martin

преди 4 години

Имате ли някаква финансова криза? Имате ли нужда от заем за рефинансиране на вашия дом? или да разширите бизнеса си? Имате ли нужда от заем за уреждане на спешни дългове? Имате ли нужда от заем, за да изплатите сметките си? и др. Вземете заема от $ 2 000 до $ 150 000 000,00 USD / EURO / POUNDS, тук, в HARRY CYRIL FANM FIRM, ние даваме заем в размер на 2% и Пари, преведени във вашата сметка в рамките на 3 часа след одобрение. Ако се интересувате от получаване на заем, свържете се с нас чрез електронна поща: harrycyrilloanfirm93***yahoo

242

русенец

преди 4 години

В заглавието пише, че държавата плащала, а в текста, че това е решение на столична община и касае само ражданията в София. Че София е друга държава , ясно, ама нека да не го набивате така брутално на очи. И друго, докторите не са ли висшисти? За тях нищо не се споменава. Не се казва и какво ще стане, ако единият родител е доктор на науките, а другият е от маалата без образование?! Иначе ако някой очаква за такива жълти стотинки да хукне да се размножава, да знаете, че е ***!:) Успех!

fallback