Общ преглед

Превозвачите не се отказват от протестите, въпреки уверенията на кабинета, че тол системата стартира, но с гратисен период до 27 март.

Няколко десетки камиони се събраха на входа на столицата на Цариградско шосе. Те останаха до 16,30 ч. следобед, като не предвиждат да минават през града. Движението в района бе малко по-натоварено. Хората са притеснени как ще продължат да работят занапред.

Още по темата

Вчера собственици на фирми за автобусни и товарни превози обявиха, че спират превозните си средства в деня на тръгването на тол системата. По план от 1 март превозните средства с обща маса над 3.5 т ще ползват платени участъци от републиканската пътна мрежа на база на изминато разстояние, като плащат тол такса. Досега те имаха нужда от електронни винетки.

Превозвачите посочиха, че само една десета от общия брой лицензирани превозни средства са оборудвани с бордови устройства за тол системата. Те подчертават, че технически е невъзможно до 1 март такива да имат 70 хил. превозни средства. Предложението на превозвачите е отлагане на влизането в сила на тол системата или смесен вариант за таксуване в рамките на преходен период. Превозвачите имат несъгласия и с вариантите за ползване на бордовите устройства от компаниите, които ги предлагат. Към момента те могат да се вземат само на месечен абонамент, който включва и такса за обслужване, без вариант да се наемат или закупят.

От бранша обясниха, че едва онзи ден са разбрали, че фирмите доставчици ще начисляват месечен абонамент за ползваните бордови устройства. Националните доставчици работят на комисиона около 7%, т.е. тази сума се приспада от цената на винетките и тол таксите, преди да влезе в държавния бюджет. Въпреки това доставчиците товарят фирмите с наем за обслужване.

Именно от това се оплакаха превозвачите на срещата си с премиера Бойко Борисов вчера вечерта. На нея министър-председателят разпореди тол системата да тръгне "в рамките на тези 7%". Той даде срок до 27 март всички проблеми да се решат, но не уточни дали този период ще е гратисен за превозвачите, за да свършат всичко необходимо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар