Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Лекари искат да изпращат електронно копие от болничния лист на работодателя, така както изпращат сега до Националния осигурителен институт. Това предложение е направило Сдружението на общопрактикуващите лекари в свое становище. Според медиците по този начин ще се прекъснат злоупотребите с т.нар."фалшиви болнични".
Oще по темата


"Трябва да се засили контролът в реално време. Той да бъде не само за лекарите, защото част от болничните са от болници и комисии", каза за "България сутрин" д-р Георги Миндов, председател на столичното сдружение на общопрактикуващите лекари и допълни, че не може да се говори за злоупотреби, тъй като такива документирани има за цялата страна под 10.По думите му, става въпрос за мнение на финансистите в НОИ, които отчитат голям преразход за болнични.

Няколко са нужните мерки според него - контролът да бъде от самия работодател, като първите 3 дни болнични да са за сметка на НОИ, защото другото е било само антикризисна временна мярка. Също така лекарите предлагат работниците да минават прегледи всяка година през служби по трудова медицина.

Миндов  отхвърли и идеята хората с болничен да не могат да излизат от страната. "Човек може да се лекува в чужбина. Част от лекарствата на пазара ни нямат заместител. Хората отиват до съседни страни да си ги купуват, защото там ги има и са по-евтини. Не може да кажем, че този човек е отишъл на почивка, ако е например в Турция за един ден.", отсече лекарят пред Bulgaria ON AIR и допълни, че е ясно, че има и злоупотреби. Лекарят обясни още, че не може човек да си стои само у дома и на легло седем дни.

Миндов преброи, че през зимните месеци има бум на болничните, както и по време на празници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Тя

преди 4 години

А всички тези мафиоти, дето в последно време изведнъж се разболява, като взеха да ги разследват.. Кой ще им държи сметка.. Скапана държава.

33

Анонимен

преди 4 години

През 2018 година колко бяха фалшивите болнични? Ако не бъркам казаха, че са четири фалшиви болнични листа. През 2019 колко са? Пак ли четири или само един?

32

8807

преди 4 години

Решението е: ЛЕКАРИТЕ ДА СПРАТ ДА ИЗДАВАТ ФАЛШИВИ БОЛНИЧНИ

fallback