Личните лекари да дават до 7 дни болничен, предлага правителството като мярка за справяне с фалшивите болнични.

Освен това по границите ще ни проверяват дали когато излизаме от страната дали не се водим в болнични.

Предлаганите мерки са част от приетия от правителството анализ за причините за увеличаване на броя на болничните и неизплащаните средства.

Още по темата

"Ако трябва да сме честни, хубаво е, че вече говорим за конкретни мерки. Тепърва предстои да се запознаем с всички 40 мерки и да направим оценка на въздействието, защото това е отговорното решение", коментира икономистът от КНСБ Любослав Костов в "Денят ON AIR".

По думите му няма ясни доказателства, че масово българите взимат болнични, за да слеят новогодишните си празници и съдейки по доклада, мнозинството не лъже, че е болно.

Костов категорично заяви, че фалшиви болнични има и е безспорен факт, но техният брой се преекспонира и за да бъдат контролирани, трябва да се включат всички отговорни за това институции.

"В началото тръгнахме да наказваме цялото общество заради една шепа хора. Вменяваш колективна вина във всички работещи при положение, че те създават БВП на страната. Мисля, че имаме напредък", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

Костов коментира и това, че Европейската комисия планира започването на консултации по предложението минималното възнаграждение да е 60% от средната заплата във всяка страна от ЕС.

"България може би ще бъде много удовлетворена от тази идея на ЕК, защото първото изречение, с което тя започна, беше, че икономическият растеж не трябва да бъде самоцел, а функция от едно подобрено обществено благосъстояние", обясни икономистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase