fallback

Производителите непрекъснато си измислят различни рецепти за държавите, в които доставят продуктите си. От Комисията за защита на потребителите установиха разминавания в съдържанието на различни стоки у нас и в страни като Гърция, Испания и Германия, съобщи Bulgaria ON AIR.

"Нашето проучване показа, че разлики има, но те не са по признака изток - запад или втора и трета категория потребители. Най-важното нещо беше признакът идентичност - да набележим продукти, които са еднакви като марка и продукт. В шоколадовите бонбони в България има повече протеини, тоест повече сухо мляко, от тези, които се продават в Германия. В шоколада в България пък има по-малко протеини, отколкото има в шоколада в Испания", коментира Маргаритов.

Според него проучването е установило, че има съществени разлики в някои продукти. Председателят на Комисията за защита на потребители обясни, че когато някой произвежда подобни стоки, той трябва да бъде длъжен да го обозначи.

"Когато се установят такива съществени разлики, без значение на какво се дължат, това трябва да бъде санкционирано като нелоялна търговска практика", отбеляза той. По думите му глобите за такива производители и търговци трябва да са в голям размер.

"Трябва да се добави по-прецизна дефиниция на понятието "съществена разлика". Трябва да работим в тази посока", каза още Маргаритов.

Той смята, че всички на терена си взимат поуки от това, което се случва в момента, но нещата трябва да бъдат оставени на експертно ниво. Не е редно да се играе с чувствата на хората, защото те реагират импулсивно, когато някой им каже "вие сте втора категория, защото някой ви продава лоши продукти", смята Маргаритов.

Той предупреди всички потребители, че покрай днешните празници на виното и любовта може да бъдем подведени с фалшива промоция за изгодна цена, която предлага и програма в заведение, но изисква допълнително заплащане.

Предварителната подготовка е препоръчителна, защото съществуват рисковете да бъдем измамени в последния момент с уж изгодна оферта. Да не се доверяваме на съмнителни сайтове, само защото тази оферта ще бъде налична за няколко часа, съветва Маргаритов.

"Приканвам, хората винаги да изискват предоставянето на документи, с които впоследствие ще могат да докажат, че нещо не е наред, когато отидат на място. Важно е хората да реагират, реакцията е необходима", посочи той за финал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 4 години

До СмехуркоМного си досетлив. Друг едва ли би могъл да направи логичния извод, че аржентинският шоколад се произвежда в Аржентина.Но аз исках да кажа друго. В супермаркетите се намират стоки, предлагани от търговци на едро. Но в други магазини не видях такъв шоколад. Затова се чудя как е пристигнала толкова малка партида? Дали някой лично е донесъл малко шоколад, връщайки се от Аржентина?Ако внесат голямо количество, ще конкурира повечето шоколади, които днес намираме в търговската мрежа.

25

Смехурко

преди 4 години

До АнонименПреди повече от една година случайно попаднах на чудесен шоколад, внесен от Аржентина. Купих го в един неголям супермаркет в центъра на София. Не знам откъде го бяха доставили.Ами, да ти открехна. Доставили са го от Аржентина. Те там обикновено отглеждат ***, но явно правят чат-пат и шоколади. 😊

24

Анонимен

преди 4 години

До Sashkodg (15)Някои помним времето, когато имаше "Кореком".Шоколадите, които се продаваха там бяха с по-друго качество от тези, които ни предлагат днес като стока, внесена от Западна Европа.Преди повече от една година случайно попаднах на чудесен шоколад, внесен от Аржентина. Купих го в един неголям супермаркет в центъра на София. Не знам откъде го бяха доставили.

fallback