Снимка: БГНЕС

Нивото на язовир "Студена" се повиши с 14 см за седем дни заради снеготопенето, но водният режим в Перник ще остане в сила, както досега. Перничани имат по 8 часа вода дневно в различните квартали. Водопроводът през Мало Бучино се строи денонощно.

В момента в яз. "Студена" има 3,5 млн. куб. м. вода, но това все ще не е достатъчно, за да бъде облекчен водният режим в Перник.

Още по темата

Ще трябва да се изчака пролетта, когато язовирът ще събере малко под необходимите 10 млн. куб. метра вода, за да захранва Перник при не толкова строг режим на водата.

"В момента има около 65 см. в района на водосбора, който е на язоир "Студена", това са някъде около 7-8 млн. куб., които ще влязат в яз. "Студена"", заяви Мирослав Стоицев, зам.-кмет на Перник.

И в неделя работят екипите по байпасния водопровод от Мало Бучино, по който в Перник ще бъде доставяна вода от софийската водопреносна мрежа - от язовирите "Бели Искър" и "Искър". Цялото трасе е прокопано и на 19 март ще е готово.

Водопроводът от Мало Бучино до Перник е дълъг 13,5 км. А една тръба като тези е 5 м. и 50 см.

След водопровода предстои мащабна рехабилитация на водопреносната мрежа на Перник. От 350 км. тръби - 100 км. са в критично състояние. За целта правителството даде 35 млн. лв.

"Предстои ударна рехабилитация на водопреносната мрежа в рамките на града. Градът е разделен на 4 различни зони по 4 различни позиции на различните фирми е възложено да започнат проектирането", обясни зам.-кметът на Перник.

И докато продължават ремонтите, в блок в Перник от няколко дни хората не ползват вода от чешмата заради ешерихия коли.

До края на годината негодните тръби в Перник трябва да бъдат ремонтирани и водната криза в града - разрешена.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase