Снимка: Павел Гълъбов

Община Пазарджик предвижда закриването и оптимизацията на детските градини в селата, като това доведе до бунт на хората от село Црънча. В детската градина на селото се обучават 15 деца, а според кмета следващата година ще станат 17, което говорило за прираст в селото, съобщава Нова телевизия.

Още по темата
Жителите на Црънча казват, че са изключително доволни от базата и персонала. Цялото село се вдигна на бунт, за да брани детската градина. Хората ще пренесат протеста си пред сградата на Община Пазарджик, като се заканват да блокират сесията на местния парламент, който трябва да приеме решението за закриване на детското заведение.

Според плана на Общината трябва да бъдат затворени детските градини в Црънча и Величково, а всички останали селски градини ще останат без директори, защото те ще бъдат превърнати във филиали на градски детски градини.

Плановете на Общината са децата да отидат в съседното село Паталеница, което притежава детска градина с по-модерни условия, но според жителите на Црънча това няма да е удобно. Общината е обещала транспорт за децата, но хората се питат как всяка сутрин ще трябва да чакат автобуси с деца от 2 до 7-годишна възраст по спирките. Това е изключително неудобно решение, категорични са црънчани.

Преди години училището на селото е било затворено, в момента хората се опитват да възродят дейности в него като организират различни спортни събития в новообразуван фитнес клуб. Црънчани по всякакъв начин се опитват да поддържат селото живо.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase