Снимка: Павел Гълъбов

Пазарджишкото село Црънча се обяви против дългогодишния военен полигон, намиращ се в непосредствена близост. Според местен комитет военните замърсяват природата и застрашават населението на близките села с неясни химически оръжия.

Още по темата

Писмото за закриването на полигона е адресирано до президента, министър-председателя, военния министър, кметът на Пазарджик и други обществени лица. В него става ясно, че военната площадка е изключително близо до село Црънча, което се опитва да развие туристическа дейност, свързана с близостта им до Родопите. Но постоянните блокирания на централен път, гърмежи и шум от оръжия правели невъзможно препитанието на хората. Според црънчани военните използват оръжия, които замърсяват почвата и климата в региона.

Много от младежите в селото се прехранват със земеделие, животновъдство и пчеларство. Тези сектори са пряко засегнати от гърмежите и замърсяването на природата. Ловците от своя страна се оплакват от значителното намаляване на дивеча, а взривове го пропъждали от естествените местообитания.

Инициаторите на подписката са готови на протестни действия ако не бъдат чути исканията им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase