Снимка: БГНЕС

Общинарите дадоха зелена светлина на плана за решаване на водната криза с взимане на вода от водосбора на язовир "Белмекен" и язовир "Бели Искър" по рилския водопровод на София. Предложението беше гласувано единодушно от групите на ГЕРБ, БСП, ВМРО, както и от независимия общински съветник Борис Бонев.

"След политическите препирни разумът надделя и решението за отпускането на водни количества за Перник беше прието с 56 гласа "За", 1 глас "въздържал се" и нито един глас "против", което означава, че независимо от политическите дискусии в този случай няма алтернативно решение, което да може да осигури глътка въздух за нашите сънародници в Перник", коментира председателят на Комисията по икономика в Столичния общински съвет Николай Стойнев в "Денят ON AIR".

Още по темата

"Взехме едно решение с гаранции за водоснабдяването на София", твърди Стойнев.

"На този етап има достатъчно воден ресурс. Свободният капацитет на водопровода е около 800 литра в секунда, така че има значителен капацитет водопроводната мрежа. Режимът ще се запази, но в крайна сметка ще бъде осигурено резервно водоснабдяване, докато язовир "Студена" бъде въведен отново във водоснабдителната система", обясни той.

По думите му към момента в София има три пъти повече вода отколкото консумираме годишно. Ако днес кризата е предизвикателство, трябва да си кажем, че в момента софиянци пият вода с много добро качество и с най-малко загуби в България, отбеляза Стойнев.

Според него всички ремонти, за които става въпрос, трябва да бъдат осигурени от държавата.

"В крайна сметка държавата е собственик на язовирите. Тази връзка, която ще бъде изградена между Мало Бучино и Перник, ще бъде двупосочна и ще може при нужда да бъде подавана вода и в обратна посока", каза Стойнев.

Шефът на Комисията по икономика в СОС смята, че е нормално при тези условия да няма увеличение на цената на водата.

Според него благодарение на инвестициите във водопроводната мрежа на София количеството на загубите на вода преди две години е двойно по-голямо от количеството, което градът ще подава сега към Перник.

"Ако има риск, подаването на вода към Перник няма да го увеличи", заяви още Стойнев пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase