Снимка: БГНЕС
fallback

Над 2600 имота на длъжници извадиха на тезгяха частни съдебни изпълнители от цялата страна през януари, съобщава "Монитор". Това показва справка в регистъра на публичните продажби на Камарата на ЧСИ-тата. От там се вижда, че актуалните обяви за търгове на имоти са 2602, като последните 30 от тях са публикувани след 14 часа във вторник. Освен това в сайта има и 174 обяви за продажба на МПС, както и още 247 обяви за продажба на движимо имущество.

Данните от регистъра показват няколко интересни тенденции – основната е, че броят на обявените за публична продан имоти в последните години намалява. Още в доклада на камарата за 2018 г. стана ясно, че в платформата са публикувани 41 174 броя обяви за продажби на имущество.

"За сравнение обявите са били 51 699 за 2017 г.", подчертава се в документа. През 2018 г. обявленията за продажба на недвижими имоти са били 37 024 броя спрямо 46 545 за 2017 г. Отделно в регистъра през 2018 година са били пуснати за продажба 1606 МПС, като техният брой е само с 91 по-малко от предишната година. Освен това са публикувани и 2544 броя обяви за пуснати на търг движими вещи. Те са с малко под 1000 по-малко в сравнение с 2017 г., когато са били 3457.

"Тук правим следното важно уточнение – броят на публикуваните обявления не означава реално извършени продажби нито пък, че толкова имоти са предмет на изпълнение. В много случаи се провеждат по няколко продажби на едни и същи имоти поради липса на наддавачи“, допълват в годишния си доклад от камарата.

Друга тенденция се вижда от анализ на имотите по вид и брой. Според публикуваните през януари обяви на сайта на ЧСИ-тата става ясно, че най-много са обявените за продан земеделски земи. В регистъра те са 462 – с 50 повече от пуснатите за публична продан жилища в цялата страна. Освен земи обаче ЧСИ-тата са обявили за продажба и 112 земеделски имота, които са в регулация. Търсят се купувачи и за 383 парцела на територията на България. Такова е положението и за още 138 производствени имота, които може да сменят собствениците си заради дългове.

Интересна подробност е и тази, че броят на обявените за продажба къщи е само със 116 по-малък от този на апартаментите. Според данните от регистъра на ЧСИ-тата всички публикувани обяви за пуснати на търг жилища са 418, а къщите са 302. Иначе анализ показва, че най-много са изнесените на публична продан двустайни апартаменти.

Общият им брой в сайта на частните съдебни изпълнители към вторник бе 149. С 20 по-малко пък са обявите за продажба на тристайни апартаменти заради неплатени дългове. Пуснатите на търг гарсониери пък са 38, а многостайните жилища 66.

Според данните близо 30 имота в регистъра за публични продажби са обявени с цена над 1 млн. лв. Рекордьор е бивша почивна станция край Бургас, която е с първоначална цена над 50 млн. лв. Имотът включва близо 69 дка земя, както и масивна двуетажна сграда, която според снимките е за основен ремонт. Желаещите да станат собственици на морския имот ще трябва да внесат 5 млн. лв. задатък по сметката на ЧСИ-то, преди да пуснат предложението с цена, която са готови да платят за почивната база. Крайният срок за това е 27 януари, а на следващия ден офертите ще бъдат отворени и ще бъде обявен купувач.

Над 22 млн. лв. пък се търсят за производствен имот от 80 дка във Враца, а над 5,7 млн. лв. - за склад от 14 992 кв. м край русенската община Мартен.

В топ 30 се предлагат още хотели край морето магазини, офиси, фабрики и други производствени имоти, както и жилищна сграда в курорта Св. Влас. Рекордьори има и сред евтините имоти. Така например срещу първоначална цена от 16 лв. всеки може да стане собственик на близо 150 кв. м парцел край Априлци. Същата сума се търси и за 5 кв. м от производствена сграда край Варна.

Най-скъпият апартамент в регистъра на ЧСИ-тата пък е многостаен апартамент в столицата. Той е с площ от 215 кв. м и се намира на централната улица "Цар Самуил", а наддаването за него започва от 773 804 лв. Общо 12 апартамента в сайта на частни съдебни изпълнители пък са пуснати на цена над четвърт милион. От тях мезонетите са 5, още толкова са многостайните жилища, а тристайните апартаменти с толкова висока цена са 2.

Продават на търг и 174 МПС-та, показва още регистъра на ЧСИ-тата.

Половината от обявите са автомобили и джипове на длъжници, става ясно още от сайта на камарата. Още 55 пък са обявленията за продажба на камиони. Всеки, който си търси селскостопанска техника, може да разгледа и публикуваните 13 обяви за търгове в сайта на ЧСИ-тата. Най-скъпото МПС в регистъра е именно в тази категория. Става въпрос за зърнокомбайн, който се намира в село Въглен, а първоначалната му цена е 115 650 лв.

В сайта има още обяви за продажбата на 9 буса, 5 ремаркета и 1 мотоциклет. От обявата се вижда, че е пуснат на продажба мотор с кош – марка "Днепър" от 1993 г., а всеки, който иска да го купи, ще трябва да плати поне 2560 лв.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Умньо

преди 4 години

след 30 години крадене установили, че всъщност намалявало оставащото за крадене

12

Анонимен

преди 4 години

При тез цени направо при длъжниците да се купува недвижими и движими имоти,но те не са представени от ЧСИ при организирането на тоз баснословен ценови търг според закон щом са нарушили закон трябва да се оповестят как физически така юридически,финансово,административно,съдебно по предмета на дейността с цел и развитие,че по кои клаузи ги губят щом са взели кредити за срок,с цел и дълг за погасяване,остатъци по причини,че кредити не се дават в пълен размер или конфликт на интереси по причините.

11

Анонимен

преди 4 години

Най-скъпият апартамент в регистъра на ЧСИ-тата пък е многостаен апартамент в столицата. Той е с площ от 215 кв. м и се намира на централната улица "Цар Самуил", а наддаването за него започва от 773 804 лв - хахаха, това е някакъв майтап

fallback