fallback

Водата, която София ще даде в помощ на Перник, ще идва не от язовир "Белмекен", а от язовир "Бели Искър". И по-конкретно чрез така наречените събирателни деривации "Грънчар" и "Манастирски" в Рила, от които се захранва язовирът. Язовир "Бели Искър" се захранва именно от тези две деривации, съобщава в свой репортаж телевизия Bulgaria ON AIR.

"Има един деривационен канал "Грънчар" ,който обхваща всички води от Западна и Южната страна на Рила планина и закарва в яз. "Белмекен". Водата ще се отклонява от този деривационен канал преди яз. "Белмекен", следователно технически не може да се взима вода от "Белмекен", каза Димитър Куманов от сдружение "Балканка".

Пътят на водата към Перник ще тръгне от язовир "Бели Искър", по Рилския водопровод към София, минавайки през два ВЕЦ-а - "Бели Искър" и "Мала Църква", за да достигне до Мало Бучино. За да продължи към Перник обаче, е необходимо да се изгради нова ВиК мрежа. Правителството обеща 25 милиона лв., а изграждането - 45 дни.

Опасенията са обаче, че обемът на язовир "Бели Искър" не е достатъчен, за да захранва и Перник, и части от София в сухия сезон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

картоф компиров

преди 4 години

е г-да столичани доволни ли сте сега и осъзнахте ли най-накрая,че малък град с неповече от 25 хиляди души население като самоков няма физическа възможност да интегрира половин милион роми както бяхте планирали,а вместо това останаха планини от дългове към чез,вик,теленор,а1,а сега вече и към газопреносното дружество...та нали богаташът бат сали е ваше изобретение-защо не го използвате,може и да ви помогне!едва ли?

17

Анонимен

преди 4 години

Дори и гербавите разбраха, че нямат полезен ход и това е поредния опит да се намали напрежението (поне за Перник), а не да се реши проблема.

16

Анонимен

преди 4 години

овце, тихо. налягайте си парцалите и си купувайте вода в бутилки, за да може вожда и приближените му да правят милиони от водата за пиене... като ви е толкоз акъла...

fallback