Снимка: БГНЕС
fallback


Нови стандарти за месните продукти. Кюфтета, кебапчета и карначета ще трябва да съдържат по-малко количество мазнина за сметка на водата. От Българската агенция за безопасност на храните обясниха, че след промяната тези продукти ще станат по-качествени и по-здравословни.

Кюфтето вече никога няма да е същото, защото според новите изисквания то вече ще съдържа повече вода и по-малко мазнина, което според експертите няма по никакъв начин да се отрази на вкусовите му качества.

"Хората не трябва да се притесняват. Потребителите трябва да са спокойни, тези храни ще бъдат със същия състав, със същия вкус, но ще бъдат по-качествени и по-здравословни", каза пред Нова тв главният експерт в Дирекция "Контрол на храните" Райна Иванова.

Опитните майстори на скарата не искат да си помислят, че водата ще измести мазнината в кюфтетата.

Мазнината в кюфтетата брани и знаковият скараджия на Кюстендил - Стоян Костадинов, когото всички в града познават като Стьопата.

Как да сме сигурни, че не поемаме риск с кюфтето и кебапчето?

"То ако има вода, няма да е кюфте. Няма да има нищо. Нали, за това е  кюфте? Да е блажно. Аз така мисля, но не знам", заяви Костадинов.

Експертите обясняват новия състав на кюфтето с това, че у нас животните са изменили породите си и за да се извлече по-добрата част от месото, им са нужни нови пропорции мазнини и вода.

"Има нови породи, с ново съотношение вода - мазнини при самите животни, също така ние изискваме да бъдат влагани по-качествени части от месото - това са от бут, от плешка, които са с по-високо водно съдържание, но пък имат по-ниска масленост, по-ниска мазнина", каза Иванова.

Щом се приемат новите наредби, кюфтето вече ще бъде значително по-здравословно, убедени са от Агенцията за безопасност на храните.

"Намалено е съдържанието на мазнини и увеличено съвсем малко водното съдържание в общата маса на продукта. Това не е допълнително влагане на вода при тези продукти  - при тези продукти не се влага вода - това е в зависимост от новия породен състав на животните, които вече се отглеждат и в България. От значение е да бъдат по-качествени и по-здравословни храните, което пък е повик на Световната здравна организация", добави главният експерт в Дирекция "Контрол на храните".

Все пак, от Агенцията за безопасност на храните уточняват, че новите стандарти не са задължителни и всеки производител може сам да преценява в каква степен да ги спазва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

101

Странно

преди 4 години

Странно, днес все още няма статия във възхвала на гей-о-вете, няма статия която да ни обяснява,че 99% от жените са малтретирани, няма статия и за "умната човеколюбива стратегия за детето"..На оня Богданов и шайката му обратни да не са свършили парите ,или още не са се съвзели от поредната гейовска оргия?Айде, закъснявате,трябва да има домашно насилие, кървища, побои.А вие-с кебапчета ни занимавате, та тия милиони от Норвегия трябва да се оползотворят!

100

Бунгар

преди 4 години

Ако искате да ядете истински кюфтета и кебапчета идете в Босна. Нашите луканки и суджуци си ги харесваме само ние. Качеството на храната в България е трагедия...

99

Оффф

преди 4 години

До АМИ , ПРАВИЛНО!Ако искаш каимата да ти стане добра се слага не вода а лед бе ..ар.По соца се слагаше охладена вода за това каима имаше в последните години от соца.Бившите соц. заводи които имаха ледогенератири правеха каима ,другите не пускаха каима защото беше суха и се разпадаше.Слага се лед и се бие или меси каймата . и некадърниците.За това бабати едно време месеше каимата като хлеб и сипва студена водица.

fallback