Снимка: архив, Булфото

Руско издание откри криминалното ядро на планетата в България. Това се оказва квартал Столипиново в Пловдив.

Лента.ру с помощта на Instragram изследвала едно от „най-ужасните петна“ на картата на света и разказва за него с цел да предпази туристите от евентуален техен невнимателен избор.

Колкото и да е странно, пише руското издание, криминалното ядро на планетата   се оказа в България – страна, която руснаците асоциират с евтини курорти, пророчицата Ванга и с поп краля Филип Киркоров. В град Пловдив се намира район Столипиново, който е признат за най-опасния в света.

Столипиново, пише в материала, е смятан за най-големия ромски квартал в Европа. Там на брега на Марица живеят около 50 000 души. Лента.ру отбелязва, че кварталът е кръстен на руския генерал Аркадий Столипин.

Визуално Столипиново е типично ромско гето, редом до многоетажните сгради /основно панелни/ има незаконно построени частни големи къщи и съборетини. Построените без разрешение обекти периодично биват разрушавани, но на тяхното място бързо се появяват нови, също така незаконно постройки.

Сивотата на сградите и всекидневния живот се освежава от ярките дрехи и празниците. Жителите на района опъват огромни маси направо по дворовете, пише Лента.ру. Има още едно място за развлечение – пътуващ цирк.

Богатите роми карат личните си автомобили и каруци, а обикновените ходят пеша. Правилата за движение по пътищата не се спазват, което неизменно провокира конфликти, пише руското издание и бърза да припомни за антиромските протести в село Катуница през 2011 г. Срещу ромите тогава въстанаха жителите на над 10 български града. Столипиново трябваше да бъде защитавано от полицията.

Ромите не могат да живеят без пищни тържества. Сватбите тук са винаги с размах и продължават минимум три дни /в богатите семейства – седмица/, се казва в материала и се пояснява, че по правило разходите за празника се поемат от семейството на младоженеца, като често парите за това се събират още от раждането на сина.

Комуналните проблеми на района са обусловени от износването на мрежата /там нищо не е ремонтирано от 1980-те години/ и неплатежоспособността на жителите му. Нарушеното водоснабдяване и проблемите със събирането на боклука за местните хора са по-скоро норма отколкото изключение, пише Лента.ру.

Ромите преживяват спирането на тока много по-тежко отколкото спирането на водата /която в някои незаконно построени къщи изобщо липсва/. През 2002 г. районът буквално въстана срещу градските власти, тъй като доставчикът изцяло спря подаването на ток в Столипиново. Макар че към онзи момент местните хора дължаха няколко милиона евро за ток, токът беше пускан за по няколко часа през нощта, обяснява руското издание.

Като цяло Пловдив се различава поразително от своя „район-урод“ - това е един от най-старите градове в Европа, пише накрая Лента.ру. Древният център е добре запазен, там може да се видят останките на античен форум, стадион, театър, други сгради. През 2019 г. Пловдив беше културна столица на Европа. В североизточната му част обаче се е образувало истинско гето, заключава руското издание. 

Коментари Напиши коментар

171

Майна

преди 9 месеца

Някой път се налага да се премине през Столипиново, за да се заобиколи задръстване, кара се бавно че изкачат от всякъде. Малко хора биха се разходили в махалата. Има и работливи.

170

тя

преди 9 месеца

Както има негърски гета , така у нас -ромски ! По време на соца , това нямаше да се случи !

169

Анонимен

преди 9 месеца

Още 13 години да се задържи ЕС и всички ще са се изселили.