Снимка: БГНЕС
fallback

Колко болнични са издадени за работните дни около коледните и новогодишни празници ще преброят от Националния осигурителен институт. Справката ще бъде предадена на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева, заяви самата тя пред Нова телевизия.

Oще по темата
Проверката ще помогне да се вземе обективно решение за плащането на болничните от първите три дни, отбеляза тя, припомняйки исканията на работодателите да се спре практиката празничните дни да се сливат с болничен лист.

След трите почивни дни на Коледа имаше един работен ден на 27 декември, а след това бе уикенд и имаше още два работни дни - на 30 и 31 декември.

Според министъра само така може да се вземе решение, което да изясни работодателите ли не дават достатъчно почивка или има работници, които си почиват покрай фалшиви болнични.

Деница Сачева отбеляза, че се подготвят и промени в Кодекса на труда, които засягат почасовото заплащане и насърчават гъвкавата заетост.

На 23 декември миналата година Сачева изнесе данни на НОИ, които показваха, че най-много болнични до три дни ползват военните и държавните чиновници.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 4 години

Трябва да се направи така, че първите 10 дни болничен да не се плащат нито от работодател нито от НОИ и веднага болничните ще намалеят.

29

идея

преди 4 години

Ами НОИ да си направи софтуер, който да засича имената на хората в болнични с картотеки на Гранична полиция, по летища и граници, съпоставка на регистрите в хотелите с хората в болнични. По-долу имаше идея и да се видят докторите, които са издали най-много болнични покрай празнични дни. Ама най-лесното е държавата да не плаща първите три дни, пък ако може, и изобщо да не плаща болнични, а само да събира осигуровки.

28

Анонимен

преди 4 години

Вижте я пък тази!! Големия експерт по социална политика. Пак няква *** на някой без никакви знания!

fallback