Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

В първите дни на 2020 г. правим равносметка за изминалата година, поглеждайки към туризма у нас.  Отчитаме значителен спад, а какви са причините са отлива на туристи през летния сезон?

"В последния ден на предходната година излезе статистиката на НСИ. Имаме 6% ръст на чуждестранните туристи за ноември. Акцентът трябва да се постави върху качеството на услугите. Няма лесни години. Имаме голям проблем с анализа на статистиката. Част от изоставането се дължеше на подценяване на заплащането в сектора. Българите са конкурентоспособни. Проблемът е, че ние не плащаме", каза за "България сутрин" Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

По думите му имало пазари и борси, на които трябвало да се позиционираме, така както в Германия има екстремен туризъм, а конен - в Испания.

Драганов обясни, че у нас имало 34% чуждестранни туристи с цел туризъм, както и 42% с друга цел, сред които посещение на роднини и приятели или просто минават транзит. Според него културният туризъм измествал морския, а SPA туризмът във Велинград регистрирал ръст. 

"Имаме ли качество на предлагането - нямаме проблем с туризма. В празничната седмица 185 млн. европейци са пътували интензивно. В България над 540 хил. души са ползвали туристически услуги в последната седмица, 140 хил. са били в чужбина. Най-много идват от съседна Гърция, както и австрийци, испанци", коментира той за Bulgaria ON AIR.

Имаме добри кадри в туризма, но те работят в чужбина за добри пари. "Ние тук не плащаме", обясни още Драганов. По думите му, България прави 1% от европейския туризъм. "Ние сме малка страна и не влияем на глобалните процеси. Нужно ни е маркетингово позициониране", заключи още той и допълни, че прогнозира, че се движим с 3% ръст този туристически сезон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

Анонимен

преди 4 години

До ANONIMKAАйде стига с това "които мразят българското" - от два месеца спрях да пия българско вино и българска бира и се чувствам значително по-добре. В момента дори най-евтината небългарска бира или чуждестранно вино на промоция са в пъти по-добри от нашенското производство.А за лошото качество не съм им виновен на производителите - и там не искат да плащат на технолозите, затова производството е бoклуk. Е, трябва ли да спонсорирам некачествен продукт, само "защото е български"?

49

Иван

преди 4 години

" Имаме добри кадри в абсолютно всичко! Но те работят навън! "Това е правилното заглавие.

48

Анонимен

преди 4 години

Druganiov, kade vi e cvetnata diagramka s realnite chisla po vidove kachestvo bulgartour izam 2019 gudina....parvo kachestvo, vtoro kachestvo, treto kachestvo, chetvarto kachestvo, peto kachestvo....deseto kachestvo....brak...recycling...ekarissage...krematorium...i tak dale?!

fallback