Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Удължават с месец бедственото положение в Перник. Това се реши по време на заседание на кризисния щаб.

Решението идва по няколко причини. Все още се анализират възможните алтернативни източници на водоподаване. Допълнителни затруднения създаде аварията в кв. "Проучване", която остави без вода хората от района.

Няколко души бяха и хоспитализирани заради зараза с ешерихия коли. Тяхното състояние към момента е стабилно, съобщиха от здравното заведение.

От РЗИ правят проучване на качеството на водата в останалите квартали, за да не се допуска подобна ситуация.
Още два блока в кв. "Проучване" остават без водоподаване. Това ще бъде преодоляно до няколко часа, когато аварията ще бъде окончателно отстранена.

"Държавна фирма "Монтажи" и ВиК да започнат подмяна на ВиК мрежата, защото нито един от кварталите в Перник не е застрахован, че ситуацията от кв. "Проучване" няма да възникне във всяка една точка на територията на Перник", заяви кметът на града Станислав Владимиров, цитиран от Bulgaria ON AIR.

"Оказа се, че където и да копаем излизат огромни аварии", каза областният управител на Перник Емил Костадинов.

Главният прокурор Иван Гешев се зае лично с казуса. Надзорът ще се извършва лично от прокурор от ВКП. Командировани в Перник остават икономическият министър Емил Караниколов и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Премиерът Борисов нареди всички ВиК-та да се обединят в едно държавно дружество, така че контролът да бъде по-голям. Предвижда се и изграждането на нов водопровод в Перник, който да замени тези, които са на повече от 70 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

Анонимен

преди 4 години

Туй ДКВР не ли ги обединява що кат ресурси,що регулиране,а ВиК са с високо ниво на регистрации от ранга на АД,ЕАД,ЕАОД в държавната съдебна институция и стопански банкови сметкик,че численето им към министерства,а те са няколко,че още водата е как конституционно право с задължително вписаване,що слънце,въздух и др,че указ с указания за цена на водата с уеднаквяване как за държавно обединение с цени за разходи с цел снижение на себестойноста на СМР с качество,понижение цени на дребно за продукта.

48

Анонимен

преди 4 години

До РадославВ родното ми село подмениха тръбите!В Монтана чак сега ГЕРБ имат участие.Когато Живко направи водния цикъл бяха на нож!Та остави това със"свои хора".Като не може или не иска да поддържа,продава панела минимум за 40хил.евро и си купува на село къща за 5хил.лв.За 25хил.лв.я прави автономна и му остават над 40хил.лева!С пушка ли, с пистолет ли го държат в панела?Мин.пенсия, сам, ама в тристаен!Е?Аз да плащам?Аз си имам родители.Те са моя грижа на село.Не на държавата.Не Ваша.

47

Радослав

преди 4 години

До 45търси решение!Такава е и ситуацията с Перник и редица други градове.Такава е и ситуацията с историческите обекти, такава ще е и ситуацията с панелните блокове!Защото държавата не си върши работата (да управлява масата).Ти сам си го изпитал както казваш, съседите ти сте им говорили, че ще има проблем, но те си пасуват и накрая аварията струва в пъти повече и има много повече щети, но има авария която не винаги може да се ремонтира.Тук вече влиза държавата,да ги задължи навреме да ремонтират

fallback