Снимка: архив, Булфото


4-годишно дете със счупена ръка е било държано близо 5 часа от персонала на детска градина без да му се окаже медицинска помощ. Това пишат в жалба родители до Агенцията за закрила на детето, полицията и регионалното управление по образование. Според оплакването, вместо работещите в детската градина да извикат медицински екип, те опитали да приспят детето, за да не плаче.

Инцидентът се е случил на 10-ти декември, преди обяд в ЦДГ "Слънце" в кърджалийското село Габрово. Родителите на пострадалия малчуган смятат, че по-голямо дете от сборната група го е бутнало. Служителките обаче не потърсили помощ от лекар, а му направили компреси и го успокоявали, че ще му мине. Впоследствие опитали да го приспят, въпреки синината, отока на ръката и плача на момченцето. Следобед училищен автобус прибрал децата по домовете им. Когато видели състоянието на сина си, родителите незабавно завели детето си в болницата в Кърджали. Там лекарите установили счупване и гипсирали ръката на 4-ри годишното момче.

Към жалбата, която родителите са подали до няколко институции, има прикрепен медицински документ, удостоверяващ, че детето има фрактура на двете кости на предмишницата.

Още по темата

През месец септември тази година, дете пострада в софийска детска градина, след като шкаф падна върху ръката му и премаза два от пръстите на момиченцето.

По време на инцидента в групата е имало само един преподавател. Според родителите секцията е била необезопасена. Въпреки че със заповед на министъра на образованието всяка детска градина и училище трябва да съобщава за станал инцидент максимум до час след случилото се, ръководството в тази детска градина запазва пълно мълчание дни наред. Директорката на детското заведение също не отговаряше на телефонни обаждания и не се явяваше на работа.

Поради зачестилите инциденти родители настояват за видеонаблюдение в детските градини и ясли.В някой детски заведения се проведоха анкети за въвеждане на видеонаблюдение в яслените групи на всички градини. За да се случи това, е необходимо 100 % съгласие както от учителите, така и от родителите.
 

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 2 години

НОМЕР ЕДНО- СЪГЛАСНА СЪМ НАПЪЛНО С ВАС- НИКАКВО ОТДЕЛЯНЕ НА ДЕЦАТА ОТ РОДИТЕЛИТЕ- КАКВО Е ТОВА ДГ ДА ЗАПОЧВА ДА ПРИЕМА ДЕЦА ОТ 7 ЧАСА, ТА ДО 19Ч- ТОВА СА 12 ЧАСА- КАКВО БЕЗОБРАЗИЕ- САМО ТУК Е ТАКА - В ЕВРОПА ДЕЦАТА СА НАЙ МНОГО 7/10 В ЕДНА ГРУПА С ЕДНА УЧИТЕЛКА, ПОМОЩНИК НА УЧИТЕЛЯ И ЧИСТАЧКА- ОТ 8 ЧАСА ДО 17 ЧАСА, ДЕЦАТА СПЯТ НА ПОДА ВЪРХУ ИМПРОВИЗИРАНИ ЗАВИВКИ, А ТУК В ЛЕГЛА С ЧАРШАФИ- ТУК 35 ДЕЦА В ГРУПА, В ЕВРОПА 35 ДЕЦА Е ДЕТСКА ГРАДИНА С ДИРЕКТОР. НЯМА ВЕЧЕ ФЛЬОРЦИ-ОСТАНАХА САМО БАБИТЕ.

10

До 13

преди 2 години

Те за туй в България преди да стъпят комунигите, само мъже са преподавали. Българката освен да се занимава със деца за друго не я бива. Общо взето като всички жени.

9

Бг даскалки

преди 2 години

Аз по-глупави, злобни и смахнати от бг даскалките не познавам. Плашещо тъ. пи кокошки са. И до една мразят деца и завиждат на родителите им, които са по-успели, а това са всички, които не са безработни. Отделно, съм чувала 'Защо моето дете да няма шанс като ми е толкова заплатата, а на тая фльорца да има уроци и да замине да учи в чужбина? Разбира се, че ще му пиша по-ниска оценка.' Това от гимназиална учителка в София. В този сектор са само луди гащници