Художествената дърворезба става защитена специалност. Снимка: архив, Булфото
fallback

Биотехнолози и корабни монтьори ще липсват на пазара на труда през следващите години. Това става ясно от списък с професии, по които се очаква недостиг от специалисти за учебната 2020/2021 г. Списъкът беше публикуван за обществено обсъждане, като в него ще бъдат включени още 17 специалности.

От него става ясно, че освен "Технология на биопроизводството" и "Корабни тръбни системи", по които ще се подготвят съответно биотехнолози и корабни монтьори, ще липсват и техници и монтьори на железопътна техника и химик-технолози. Към тези специалности влизат "Локомотиви и вагони", "Подемно-транспортна, пътностроителна и ремонтна жп техника", "Технология на фармацевтични и парфюмерийно-козметични продукти" и "Технология на неорганичните вещества".

С очакван недостиг са и монтажници на водоснабдителни и канализационни мрежи и организатори по търговска експлоатация на железопътния транспорт.

В същото време три специалности отпадат от списъка с очакван недостиг за учебната 2019/2020 година. Това са "Деловодство и архив", "Преработване на полимери", "Хранително-вкусова промишленост". Причината е, че те вече не отговарят на един от двата критерия, за да бъдат включени в списъка - съотношението между обучаващите се от 8-и до 12-и клас и броят на подлежащите на пенсиониране специалисти. Така общо 71 специалности ще бъдат включени в списъка за следващата учебна година.

Защитените от държавата специалности за учебната 2020/2021 година пък ще бъдат по-малко спрямо настоящата. Причината е, че от списъка отпадат пет и се допълва само от една нова.

От догодина "Художествената дърворезба", по която се подготвят художници по приложни изкуства, също ще бъде защитена. "Спедиция, транспортна и складова логистика", "Извършване на термални процедури в балнеологични и други възстановителни центрове", "Транспортно строителство", "Автоматизация на непрекъснати производства" и "Топлотехника - топлинна, климатична, вентилационна и хладилна техника“ се изключват. Те вече не отговарят на критерия за уникалност по териториален признак, тъй като всички специалности се изучават в повече от четири училища.

3 млн. лв. ще бъдат отпуснати за ремонти и подобряване на условията в ученическите общежития към професионалните гимназии, за да бъдат привлечени повече ученици пък става ясно от публикувания проектобюджет за 2020-а. В професионалните гимназии се обучават не малко деца, които живеят в други населени места.

За тях са необходими общежития, тъй като не могат да пътуват до дома си всеки ден. Също така се обучават и ученици с относително нисък социален статус, които не могат да си позволят квартири и са принудени да прекъснат образованието си. Наблюденията показват, че изключително лошото състояние на общежитията е една от основните причини учениците да не избират професионалните гимназии, пише още в мотивите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Анонимен

преди 4 години

Че в България не е мечта живота е ясно, но цитирането на брутни и нетни заплати в западни държави е сметка без кръчмар. 3000 евро за средния българин изглеждат много, но изобщо не са като се вземат предвид цените на стоките и услугите на запад. Само наемът е стотитици евро, може и стабилно да прехвърли 1000 ако търсиш читав апартамент в нормален квартал на голям град. Ако имаш и деца да храниш и обличаш, 3000 евро заплата стига само за оцеляване в държави като Германия, Белгия, Холандия и т.н.

27

Анонимен

преди 4 години

До АнонименИМА И НЕДОСТИГ НА МИЛИЦИОНЕРИ- ЗАПЛАТИТЕ И ТАМ СА МИЗЕРНИ- НАПИШИ НАРЕДБА ЗАПЛАТИ В МВР И ЩЕ РАЗБЕРЕШ, ЧЕ Е ПО ДОБРЕ В МАГАЗИН, А НЕ МИЛИЦИОНЕР...СТИГА СТАРИ ОПОРКИ ЗА МИЦИТА И АСФАЛТ, МИЦИТАТА ЗАМИНАХА В ЕВРОПА, А КОЙ Е ОСТАНАЛ ТУК ЗАРАБОТВА ДОПЪЛНИТЕЛНО КАТО РУСОФИЛ ИЛИ ПРОТЕСТИРАЩ.

26

гост

преди 4 години

това ще са първите работни места на роботите...

fallback