Снимка: БТА

В неделя местим стрелките на часовника с един час назад. Ще спим с час повече, а навън ще се стъмва по-рано. Смяната на лятното часово време с астрономическото или зимно, е въведена преди много години с цел да се намалят икономическите разходи и потреблението на електроенергия. Европа вече обмисля да се премахне този механизъм, но страните още не могат да се разберат на кой час е най-добре да останат.

Ще трябва обаче отново да променим навиците си. Как най-лесно да настроим биологичния си часовник и може ли смяната да се отрази на настроението и съня ни?

"Смяната към астрономическо време не се отразява кой знае колко лошо на хората. Обикновено по-трудно понасят другата смяна, когато сънят намалява. Една седмица е нормалното време за адаптация. Ако човек не се адаптира за седмица, значи има проблем и трябва да потърси помощ", обясни д-р Николай Михнев, невролог от "Аджибадем Сити клиник болница Токуда".

Събуждане през нощта в нетипични часове, функционирането на съня е най-честата причина, да сме сигурни, че все още не сме се адаптирали към новото време.

Сред сигналите за проблеми той посочи събуждане в нетипични часове през нощта. Не трябва обаче да приемаме медикаменти, а постепенно да се адаптираме, подчерта специалистът в студиото на "България сутрин".

"Сезоните пролет и есен са по-трудни за хората, които имат проблеми със съня. Това най-често е свързано със слънцегреенето. Голяма част от хормоните се синтезират в зависимост от слънчевата светлина. Доказано е, че тази смяна с един час назад не е вредна. При другата смяна хората са по-сънливи. Няма как заради смяната на часа човек да получи инсулт или инфаркт", каза още д-р Михнев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му няма как да изпаднем в депресия заради смяната на часа. А безсънието започва постепенно или след емоционален стрес. Тогава се будим многократно и не спим пълноценно. Безсънието пък може да бъде симптом за много заболявания, стана ясно още от думите на невролога.

"Вечер използвам телефона като книга, но не трябва да бъде нещо възбуждащо, което да ни е твърде интересно. Не трябва да се спортува вечер, защото се отделя голямо количество адреналин и кортизол, след което човек трудно заспива. Много е важно човек да не се приспива с алкохол, защото будува през втората половина на нощта", разясни д-р Михнев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase