Кадър: Bulgaria ON AIR
fallback

Проблемът с недостига на личните лекари е много сериозен, средната възраст на общопрактикуващите лекари надхвърли 50 години. Нужно е специално внимание и действия от страна на държава за този проблем. Трябва да се вземат мерки специалността да се направи по-атрактивна, каза общопрактикуващият лекар д-р Николай Пенев.

Д-р Пенев обясни, че заплащането в общата практика е доста по-ниско от други области. Според него системата, при която работят общопрактикуващите лекари - да са на разположение 24 часа всеки ден в годината - е част от причините за отлива на кадри в специалността.

"Ще подкрепя проф. Начев, че контролът е изключително важен. Трябва да отворим една скоба, че той трябва да бъде осъществяван на различни нива - на административно и също на професионално", коментира д-р Николай Пенев в "Денят" по Bulgaria ON AIR.

Той твърди, че здравната реформа отдавна е спряла и трябва да бъде надградена по подобие на пенсионната система.

"До този момент не съм видял желание у политическите сили за промяна в посока на демонополизация. Здравните фондове биха формирали печалба, което ще намали онези средства, които са необходими за здравни нужди. В общата практика не се плаща нищо", каза още д-р Пенев.

Според него трябва да има съответствие с минималната работна заплата и пациентската такса и е нонсенс записаното в Конституцията, че няма лимитиране на здравната услуга.

"Усещаме проблемите на хората не само в здравеопазването, но и в бита на нашите пациенти. Зная, че има нужда от промени в различни насоки. В Пещера от години има екологични проблеми с въздуха. Лошо е и качеството на питейната вода в града, коментира д-р Пенев, който се кандидатира за кмет на Пещера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 4 години

"да са на разположение 24 часа всеки ден в годината"Ами нека пресметнем. Сутрин вместо в 8 часа, личният ми лекар пристига на работа в 9 часа. На работа трябва да е до 14 часа, той си отива в 12 часа. Това прави 3 часа. Когато го извикаме вкъщи, той казва затова има бърза помощ. От бърза помощ ни казват случаят не е спешен, изликайте личния лекар.

17

До 23

преди 4 години

Аз се самолекувам.В Интернет има достатъчно информация за лечението.При лекар бих отишъл единствено ако се наложи да ми правят някаква операция.Излекувах се от много болести, за които лекарите не можеха да ми помогнат.

16

ДжиПи

преди 4 години

Аз работя без сестра, научих се бързо да чукам на компютъра и така си сгъвам две заплатки вместо една. Пациенти имам бол, лекувам главно настинки, меря кръвно, изписвам хапчета за газове и киселини. Дойде ли по-специален случай, пущам направление. В 17 ч си събирам партакешите и дим да ме няма. През уикенди и празници хлопвам кепенците на дюкяна. Пей сърце, клатете се крачка!

fallback