Архив: Булфото
fallback

Сред животновъдите в Свиленградско има напрежение заради щетите, които увеличената напоследък популация от вълци в защитена зона "Сакар" нанася на стопанствата.

Заради проблема инспекцията организира на 2 октомври среща в Свиленград с участието на широк кръг ведомства като Дирекцията по безопасност на храните, природозащитни организации, горско стопанство, полиция, прокуратура, засегнати животновъди и др, съобщиха от РИОСВ - Хасково.

Еколозите допълват, че има основателни съмнения, че стопани на селскостопански животни прибягват до забранени методи за намаляване на вълчата популация, като залат отровни примамки.

Като пример се посочва обстоятелството, че се наблюдава значителна смяна на партньорите при повечето от двойките царски орли, гнездящи в района, вероятно поради отравяне. Две от десетте територии на царския орел в Сакар планина през тази година не са заети от двойки птици, което е особено притеснително, изтъкват от РИОСВ.

На форума ще бъдат представени презентации по актуални въпроси от законодателството, международния опит, контрола и съвместните действия за предотвратяване използването на отровни примамки. Предвидена е и дискусия с цел споделяне на опит и идеи, свързани с конфликта човек - хищник и преустановяване на използването на отрови.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 4 години

Ловците се самозастрелват защото са много умни

8

Анонимен

преди 4 години

има достатъчно ловци,даже в повече,но никой не ловува вълци,защото не се ядат

7

Анонимен

преди 4 години

"конфликта човек - хищник"Нма конфликт! Вължите не ми ядът дивеча! Вълците не са ми заобкалла къщичката! Неее ... те си играят, видиш ли, там в горичката. Баба меца хвърля пръчка, вълка я носи, с кума лиса пият ракия ... Абе ЕЙ! Аз самолет не съм карал и не съм се и качвал. Акъли за самолети не давам. А вие, чиновничета мамини, дето щраката по клавиатури и пишещ машини, дето не се си подавали носа навън, ако задуха ватър, как ми държите на мен смекта, бе!

fallback