Архив: Булфото
fallback

Пикниците сред природата в голям район край Варна са забранени до 21 октомври. Решение за това взе Областната епизоотична комисия, след като преди седмица близо до с. Осеново бе открито умряло диво прасе, заразено с африканска чума.

"Превантивните мерки обхващат зона с радиус от 8 километра или общо 200 кв. км. В нея попада и Природен парк "Златни пясъци“, съобщи пред "Труд" д-р Златина Димова, шеф на Областна дирекция по безопасност на храните.

Паркът е предпочитано място за излети и пикници. В него се организират и сафарита с джипове за туристи от курорта Златни пясъци, които също са прекратени.

В социалните мрежи жители на града разпространиха и снимки на поставени край екопътеките забранителни табели. С решение на епизоотичната комисия до 21 октомври в застрашената зона не са разрешени и дърводобивът, ловът и събирането на гъби.

Положителната проба за Африканска чума по свинете във Варненско беше потвърдена от намереното наскоро умряло диво прасе в района на село Осеново в община Аксаково. Поради това в цялата 8-километрова зона се забранява ловът, дърводобивът, събирането на трюфели и други дейности до 21 октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Така и не разбрах,

преди 4 години

кой и как реши една типична хеморагична треска, причинена от вирус, да се обяснява с чума!Още повече, че чумата е чисто бактериално заболяване. Може би заради кръвоизливите при крайната септична фаза, но тогава би трябвало да се лепва етика "чума" и на еболата, жълтата треска и ред други остри вирусни инфекции с кръвоизливи.Колкото до закъснелите превантивни мерки, редно би било възложителите и изпълнителите на оградки да се накажат поне с безвъзмездното разнасяне на въпросните табели.

10

Анонимен

преди 4 години

След 21ви какво, чумата, ако я има ще се е изпарила ли

9

Анонимен

преди 4 години

Защо все ги намират все умрели тези прасета, няма ли някое живо дето да е заразено, да го изследват, да изучат навиците му

fallback