Снимка: Pixabay
fallback

29-годишен карловец бе убит от ток, докато свирел на китара. Нелепата случка се разиграла във великотърновското село Габровци на 11 август. В неделя вечерта той бил ударен от ток, докато свирел на електрическа китара, предава "Борба".

Oще по темата

Мъж в Русе с опасност за живота след токов удар

Фаталният инцидент станал около 19 часа. На място веднага бил повикан екип на Спешна помощ, но лекарите не могли да направят нищо друго, освен да констатират смъртта, посочиха от ЦСМП – Велико Търново.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Музикант

преди 4 години

Абе лаици. Тук може да те удари от електрическа китара и мен ме е ударял много пъти. Китарите се връзват в усилватели и когато мрежата не е заземена добре тръгва фаза по земята. Китарата има адаптери който представляват бубина с магнити и по индукция обратно от адаптера се генерира напрежение в струните и когато докоснеш земя, предмет друг или човек протича сериозно количество ток и може да те убие. Така, че случката е абсолютно възможна и достоверна.

10

от Варна

преди 4 години

Не знам кой колко разбира от електронни у-ва, но е пълно с опасни за живота. Сега повечето адаптори са т.нар.-импулсни захр. у-ва(power switch adapters). При тях директно се управлява тока от контакта-с някакъв електронен ключ, а на изхода има един миниатюрен трансформатор и САМО той разделя мрежата от изхода на у-вото(напр 9V, 12V...). Ползвайте само оригинални и маркови, защото в Али Експреса е пълно с ментета. Става дума за усилватели, ГСМи, разни конзоли, даже и за епилатор внимавайте!!

9

:(

преди 4 години

Напротив, на всяка електрическа китара струните са вързани към маса. Ако по китарата от усилвателя е тръгнала фаза по една или друга причина, а човекът е бил на земя, веригата се затваря и става кофти.Отделно, може да е замасена китарата, но да е докоснал проводник или нещо друго, по което има фаза.. често се случват и по концерти такива издънки.Електрическата китара по принцип не се захранва! Тя самата поражда електрически сигнал. Само китари с вградено предусилване се захранват и то с батерии

fallback