Снимка: БулФото
fallback

Имаме една прекрасна година, защото това е година, в която са намалени цените на хотелите по Черноморието през август, има по-малко туристи, по-добро обслужване - т.е. в момента създаваме доволни клиенти. Това е здравословна криза и догодина ще имаме повече туристи по Черноморието. Това заяви пред БНТ Румен Драганов, председател на института за анализи и оценки в туризма.

По думите му, мерките които нститутът за анализи и оценки в туризма е предприел, е създаването на магистърска програма "Информационни процеси при администриране на туристическия сектор", защото, по думите на Драганов - имаме голям проблем с прочита на това, което се случва в момента.

Oще по темата
"Вярно е, че на Черноморието в различни места имаме по-голям спад, отколкото изцяло за страната. Това е, защото имахме три много успешни сезона, с двуцифрено число ръст, блъсканица на туристи, никакво обслужване, създаване на недоволни туристи", обяснява тезата си експертът.

Според данните спадът се равнява на 15% или 18% по-малко. Само в бургаска област за юли има 55 000 по-малко туристи, във Варна - 43 000 по-малко.

"Това са хора, които са били тук, видели са хотелите и не са дошли. Създали сме недоволни туристи", призна все пак Драганов. Той уточни, че при професионално работещите хотели, които работят с чужди туроперотири, заетостта в момента се движи около 105-108 процента.

Според него една добра мярка ще бъде, ако малките хотели се групират. Тепърва у нас се очаквало да се слеят хотелчетата и да се окрупни тази част на мениджмънта.

"И това е прекрасното в тази година, че ще се появят предприемачи, които мислят интензивно и ще създадат продукт, който ще е конкурентоспособен", каза Драганов.

По думите му имаме пет хотела, открити тази година, които са блестящи и България отговаря изцяло на световните изисквания.

Румен Драганов смята още, че кризата в момента в туризма е здравословна и догодина ще имаме повече туристи по Черноморието, защото сега създадохме доволни, ухажвани туристи.

"Хубаво е, че туристите са малко, за да се научим как се прави бизнес", убеден е председателят на института за анализи и оценки в туризма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

85

Анонимен

преди 4 години

Изгубения клиент си е изгубен клиент!!! А тази година са хиляди! Били сме били добре....Хем се лъжем, хем си вярваме.

84

Анонимен

преди 4 години

Заглавието ми звучи нещо като Извади го по-навътреХА-ХА

83

ЗНАЧИ

преди 4 години

ТВА ЖУРНАЛИСТИТЕ СТЕ БИТЕР МАГИСТРАЛКИ! ПИШЕТЕ ПРОТИВ ТУРИЗМА, ДА СЕ СЕТЯТ ДА ВИ ПЛАТЯТ И ПОСЛЕ ОБРЪЩАТЕ ПИСАНИЯТА! ПРЕДИ МЕСЕЦ ЧЕТЯХМЕ ЗА ЗАКРИВАНЕ НА ТУРИЗМА, А СЕГА ВЕЧЕ Е В РАЗЦВЕТ! НАЗАД -НАПРЕД, МИЖИ ДА ТЕ ЛАЖЕМ! ТВА НЕ Е ЖУРНАЛИСТИКА!

fallback