Протестът в Пазарджик. Кадър: Bulgaria ON AIR
fallback

Премиерът Бойко Борисов и министърът на земеделието Десислава Танева се срещат с кметовете на протестиращите срещу чумата села в Пазарджишка община.

Кметовете декларираха, че няма да допуснат принудително умъртвяване на домашните прасета.

Oще по темата
Собственици на животните излязоха на протест срещу ликвидирането им днес следобед. Хората настояват срокът за умъртвяването на прасетата да бъде до декември месец.

Стопаните смятат още, че избиването на животните им е твърде крайна мярка и липсва яснота за начина, по който се разпространява африканскат а чума по свинете. Кметове на населени места около Пазарджик също се обявиха против избиването на животните, предаде Bulgaria ON AIR.

Над 70 са населените места в района, в които домашните животни трябва да бъдат заколени до седмица. 1500 пък са домашните прасета в област Пазарджик.

Протести днес има и в други градове на страната. Сред тях е и Ямбол, където жители на няколко населени места блокираха главен път. Те настояват, че няма да умъртвят домашните си животни, защото няма доказателства за наличие на африканска чума в района и са категорични - никой не може да влиза в двора им без прокурорска заповед.

Недоволни граждани се заканват да протестират масово и на 10 август пред сградата на Народното събрание.

На извънредно заседание на областната епизоотична комисия, което се е състояло днес, е обсъдено изпълнението на всички превантивни мерки. След срещата вчера на министър Десислава Танева с кметовете на населени места в община Пазарджик и по предложение на областния управител Стефан Мирев, членовете на областната епизоотична комисия са гласували единодушно крайният срок за преустановяване на отглеждането на свине в стопанства, тип "заден двор", да бъде удължен до 11 август, включително.

Мярката обхваща общо 75 населени места в региона, които се намират в 20-километровата зона около петте промишлени свинекомплекса в област Пазарджик. След изтичане на този срок ще се пристъпва към умъртвяване на животните от компетентния орган - Областната дирекция по безопасност на храните.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

120

Анонимен

преди 4 години

И сега каква стана тя ,пожарникаря е притиснат от всекидневни скандали ,чалгаря и той излиза на терена и ние българите толкова много ни писна от това правителство и лакомията му че и коминочистач да се появи и за него ще гласуваме ако ни отърват от досегашните лешояди...

119

анализатор

преди 4 години

Оууу.ужас!В София е открито огнище на АЧС!Мястото е НС!Министър Танева е разпоредила да се започне от 240 прасета на място!А в периметъра от 20 км. да се започне първо от Банкя!Издирва се главният *** на републиката,за да бъде публично погален с големият нож!Пържолите от тлъстака цвърчат,вино и бира се леят.Носителят на АЧС е разпорен,опечен и изяден!Амин!

118

150iq, ако искаш

преди 4 години

Когато избягам в Германия, до няколко месеца макс, че тук не мога да ги гледам повече, аз ще помогна на колкото се може повече българи да избягат и те от затвора Тиквостан. Просто ми трябва един изпит по история за гражданство, няква проста немска крава да и напълня корема, и едно лично жилище да им давам адресна регистрация, за да бягат. Просто е. Кой кво мисли морално ли е ми е точно през там. Идеята не е само да не крадат от мен, аз искам те да фалират и да се самоизпозастрелят за парите.

fallback