В "задния двор" - до 5 прасета, искат свиневъди. Снимка: архив, БулФото

Държавата незабавно да въведе извънредно положение за справяне с африканската чума по свинете.

Това апелираха днес от бранша на индустриалното свиневъдство в България, в лицето на двете й асоциации, представители на месодобива, месопреработването, зърнопроизводителите, Асоциацията на земеделските производители в България, дистрибутори на ветеринарни медикаменти.

Още по темата
Това според тях е единственият начин, който ще накара всички структури да изпълняват мерките за решаване на проблема.

Всички те се обявиха и в подкрепа на предприетите от държавата мерки за справяне с болестта, които са съгласувани и с Европейската комисия по здравеопазване, предаде БТА.

Д-р Румен Караманов, управител на най-голямата свинеферма на Балканския полуостров и член на Управителния съвет на Асоциация на свиневъдите в България, мотивира искането с огромната заплаха, която грози бранша, ако АЧС навлезе и в останалите незаразени досега 60 свинекомплекса на страната.

Той посочи още, че ако не се съобразим с мерките, които са валидни за всички държави от ЕС по отношение на АЧС и които правителството изпълнява, ще се лишим от средствата за компенсиране на загубите за регистрираните животни, засегнати от болестта.

Вече 30 на сто от индустриалното свиневъдство не работи, което е равно на 450 хил. животни на годишна база, които няма да излязат на пазара. Проблемът с АЧС засяга още много браншове по веригата - кланици, месопреработка. Притеснението е, че те ще станат изцяло зависими от вносни суровини, което ще повиши цената на свинското месо, коментира Караманов.

Индустриалното свиневъдство доставя свинското месо на пазара с 20 -25 евроцента по-ниски цени от европейските, което ги прави по-достъпни, посочи той.

В целия промишлен сектор в страната има около 1 млн. прасета. Засегнатите от АЧС животни в промишлените предприятия са между 90 и 100 хил. Преди навлизане на заразата на територията на страната всички тези животни са осигурявали 1,5 млн. угоени свине за месопреработвателната индустрия, каза в отговор на въпрос д-р Караманов.

Миналата седмица Гърция затвори границите си за каквато и да е българска продукция от свинско месо, което е много голям проблем за страната, коментира още той.

Светла Чамова, изпълнителен директор на Асоциацията на месопреработвателите в България, информира, че в момента около 100 хил. тона е суровината българско свиневъдство, при необходими 240 хил. тона месо за колбасарската индустрия. Тя обаче подчерта, че почти на 100 процента българско производство е прясното свинско месо и е много важно именно то да се запази.

Д-р Чамова каза още, че "от тази чума не можем да излезем, ако не се обединим всички - производители, преработватели и останалите по веригата". Тя подчерта, че в бранша са заети 16 хил. души в преработвателните предприятия и ако те затворят, всички ще останат без работа. В България се консумира 32 - 34 кг свинско месо на глава от населението, подчерта д-р Чамова.

В защита на казаното се обяви и председателят на Асоциацията на земеделските производители в България и бивш министър на земеделието Венцислав Върбанов. По думите му косвените щети от АЧС ще са огромни и ще имат мултиплициращ ефект, защото свиневъдството е свързано с други производства. Върбанов алармира, че вече е спряло изкупуването на зърно от много от свиневъдните ферми.

Проблемът с т.нар. заден двор е липсата на контрол, на регистрация и нелегалният бизнес с реализацията на животните. В по-голямата си част те са в сивия сектор, каза д-р Караманов. От бранша са притеснени от поведението на определени хора, в това число и политически партии, които вадят политически дивидент от АЧС.

Индустриалните свиневъди приветстват решението на правителството за 20 километровата санитарна зона около промишлените ферми, което намалява риска от зараза. Според индустриалните свиневъди отглеждането на нерегистрирани животни в т. нар. заден двор противоречи на всички законови правила и на демократичната държава.

От бранша разпространиха и декларация, в която настояват за спазване на закона и поднормативните актове, които разрешават отглеждането на максимум 5 свине, само и единствено за лични нужди. Особено притеснително според авторите на декларацията е, когато нарушители и представители на местната власт се организират, за да не спазват закона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase