Снимка: pexels.com
fallback

За пореден път проучване показва, че българите се нареждат сред песимистите в света. Очакванията ни за икономическото развитие на страната традиционно са по-песимистични на фона на останалите държави по света.
Различното този път е, че у нас връх вземат неутралните очаквания, за сметка на песимизма.

Oще по темата

По последни данни средно 15% от сънародниците ни очакват икономически подем, 30 на сто по-скоро икономически трудности, а цели 40% не очакват каквато и да е промяна. Останалите се колебаят, съобщава БНТ.

Песимизмът не е типичен само за нас. Той е обзел и съседите ни. Дълго време Гърция беше сред водещите страни по негативизъм в икономически план, наред с Румъния и Турция.

Изследването на "Галъп интернешънъл", което се провежда ежегодно сред около 60 държави, показва, че през последните години икономическият оптимизъм по света по-скоро намалява. Най-големият пик на песимизма е бил по време на световната криза преди десетилетие. След това светът минава в другата крайност - наблюдава се ръст на оптимизма, който дори надминава 40%.

Но напоследък песимизмът и оптимизмът по света са изравнили сили - по 30%. Над тях надделяват неутралните очаквания.

Най-сериозно се притесняват за просперитета си европейците. Сред най-големите икономически песимисти традиционно са страни като Италия, Гърция и Обединеното кралство. Икономически подем пък очакват жителите на страни като Нигерия, Виетнам, Индонезия и Индия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

OMG_Lucker

преди 4 години

Това не е песимизъм, а реализъм. С трици маймуни не се ловят. Доказателство ако искате - питайте родния "бизнес" дето се оплаква от липса на кадри. Що ли стана така?! И питайте също така родните хотелиери, дето имат слаб сезон.Не може! В ерата на интернет, когато всяка информация е на телефона ти, няма как да заблудиш никой, че ни чака светло развитие на икономиката ни примерно.

20

Анонимен

преди 4 години

Не може да се развива нещо, което го няма.В случая няма българска икономика и няма как да се развива такава.Въобще не е въпрос на песимизъм, а на елементарно мислене.

19

Анонимен

преди 4 години

Икономическо развитие без туризъм и селско стопанство няма да има тук. Ако не започне веднага реконструкция на морските градове - нови пътища около плажовете, алеи за бягане, пешеходни зони, паркинги, озеленяване и тн.Следващото лятото, ще е същото, последващото пак ще е същото. Времето е минало за чакане трябват моментални действия от октомври още.

fallback