Снимка: Pixabay
fallback

Областната епизоотична комисия в Пазарджик проведе извънредно заседание във връзка с разпространението на африканска чума по свинете, съобщава радио "Фокус – Пазарджик".

Oще по темата

Рискът от разпространение на африканската чума – много висок

В областта се въвеждат спешни мерки за недопускане разпространението на болестта. Установени са някои задължения на собственици на животновъдни обекти за промишлено отглеждане на свине.

Първа предпазна мярка е да се осигури добро ниво на мерките за биосигурност на фермите, като се засили охраната на животновъдни обекти и режима на влизане и излизане от обекта. Трябва да се осигурят условия за дезинфекция на влизащите и излизащи в и от обекта пътно-транспортни средства, задължително е спазването на правилното функциониране и използване на филтъра за влизане и излизане на хора.

Забранява се отглеждането на свине в "заден двор" от служителите и работещите в промишлени обекти. Забраня се внасянето на храни от животински произход в обекта. Също така трябва фуражът да се съхранява в закрити помещения.

Не трябва да се допуска достъпа на диви птици и да се съхраняват труповете на умрели животни в закрити помещения до вдигането им от екарисажа. При констатиране на заболели свине с клинични признаци на заболяването, да се забрани влизането и излизането на хора и животни от района на фермата или стопанството, и да се сигнализира веднага обслужващият ветеринарен лекар.

Задълженията на собственици на животновъдни обекти, за отглеждане на свине за лична консумация, са да декларират отглежданите свине по вид и брой в съответното кметство и  да ги подадат за вписване в информационна система на БАБХ.

Не трябва да се разрешава контакт на външни лица с животните. Също така не трябва да се изхранват животните с хранителни отпадъци от животински произход. Фуражът трябва да се съхранява в закрити помещения. При констатиране на заболели свине с клинични признаци на заболяването трябва да се сигнализира кмета на населеното място и съответно да се вземат необходимите мерки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Глупаци

преди 4 години

Стига сте писали из форуми и сайтове като искаме да ни чуят в парламета със сопата кво се правите на велико зад клавиатурите тука!!!

13

Анонимен

преди 4 години

Гербаджийте открито тероризират хората като им забраняват да си отглеждат храната. "Пръст" в това има и ЕС. Целта е да се чувстваме безпомощни, и тотално зависими. Блокират банковата сметка - да нямаш пари. Подготвя се да няма физически пари, а само цифрови. Нямаш и храна. От една страна не можеш да си купиш, от друга не можеш да си отгледаш, защото те чака репресия. И без да се налага да те трепят, човека просто да умре от глад.

12

Я па я..!

преди 4 години

Прасетата на Г. Гергов не умираха и той стана мулти милионер.Умен човек от ГЕРБ.

fallback