Снимка: pexels.com

Увеличение на майчинството за втората година, поискаха от КНСБ. От синдиката настояват сумата да стане 415 лв, а минималното дневно обезщетение за безработица – 12 лева.

Още по темата

Асия Гонева, изпълнителен секретар на синдиката коментира искането за увеличение на майчинството и обезщетението за безработицата:  "Предлагаме досегашното съотношение, което в годините се е сложило между това, което се плаща на майките във втората година с минималната работна заплата, да се запази и при новия размер на минималната работна заплата, тоест и там да има движение напред."

Също така от там поставят въпроса и за дневния размер на обезщетението за безработица, което миналата година беше вдигнато от 7 до 9 лева.

"Но то е доста след принципа, който е заложен в закона, а той е 60% от конкретната заплата. Ако аз получавам 610 лева, поне 60% от този размер трябва да бъде обезщетението ми за безработица", обясни още тя, цитирана от "Дарик".

От синдиката искат също така да се увеличи тежестта на всяка година осигурителен стаж от 1.2 на 1.27 процента, но само за стажа на трета категория труд. Като мерки за осигуряване на повече приходи, с които да се поемат завишените разходи, се предлага вдигане на вноската за фонд "Безработица" с половин процент, увеличаване на минималния осигурителен доход за земеделските производители и самоосигуряващите се на 610 лева, както и на всички минимални прагове с 5.3 процента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase