Снимка: БулФото
fallback

Има забрана за автомобили в Морската градина във Варна, но заради обжалвания и съдебни спорове колите все още се движат в парка.

Oще по темата
Забраната обжалват собственици на заведения и жители на сгради в района, съобщи заместник-кметът Пламена Маринова пред БНР.

Тя уточни, че кметът Иван Портних е издал две заповеди за забрана за движението на автомобили - за историческото ядро на Морската градина и за местността "Салтанат".

Маринова каза това по повод инцидента от събота, при който румънски гражданин блъсна с колата си и уби дете на паркинг в Морската градина. Последва протест на граждани на Варна, които поискаха коли да не се движат в района.

"Задължиха кмета на община Варна, както и началника на общинската полиция, първият да премахне поставените и държани от него забранителни знаци, а вторият - да преустанови всички действия на полицията по отношение на възпрепятстването на свободен достъп на коли и граждани до територията на местност "Салтанат". Всяко едно решение, определение, разпореждане на първоинстанционния съд е обжалвано. Всички решения вече са приключени и окончателни", каза тя.

По думите на Маринова решенията, които задължават местната власт да премахне знаците и огражденията, са били потвърдени и от ВАС.

"Заповедите на кмета бяха отменени. Съдиите бяха единодушни, че забраната за движение за паркиране на превозни средства по алеи е забранена със Закона за движение по пътищата, и затова не е необходим изричен акт на кмета. Общинската полиция може единствено да глобява неправилно паркирани автомобили или автомобили, които неправилно престояват. Тя няма право да спира и да проверява, съответно да глобява движещи се автомобили", обясни зам.-кметът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 4 години

До БайХуайАми дайте да се откажем от техническия прогрес на човечеството и сме пешоходци! В днешно време леките коли са част от семействата и като има пълна забрана до центъра на паркове и градини, за какво са ни автомобилите!? Даносим децата си или да бутаме детски колички на километри разстояния ли!!!...

25

ined

преди 4 години

Варна е най-скапания град за живеене в България и най-скапания град в който да умреш

24

Анонимен

преди 4 години

Фандък, кога ще махнеш СИК-аджийската автокъща Капитолия от Борисовата градина?Или шефът ти не разрешава.

fallback