Снимка: архив Investor Media Group

Жертвите на пътя само за последния месец са 57, а ранените са 369, показват данните на КАТ. Това не е окончателната статистика на "Пътна полиция". Това, което показва е, че тя загиналите са с 13 повече в сравнение със същия период на миналата година, съобщава Нова тв.

Още по темата

 
Само в последния почивен ден са станали 16 тежки катастрофи с четирима загинали. От "Пътна полиция" правят анализ на причините за всеки един от инцидентите през юни. Чакат и изготвянето на експертизи, за да са точни, но смятат, че най-често става дума за шофьорска грешка.

Според гл. инспектор Калоян Драганов, сред основните причини са неспазване на предимство, навлизане в лентата за насрещно движение и несъобразената скорост. Като причина от несъобразената скорост е вече изгубване на контрол върху пътното превозно средство.
 
От Института за пътна безопасност обаче не са съгласни с това твърдение. "Несъобразената скорост не може да бъде причина за толкова много повтарящи се инциденти, защото когато пътните условия не са съобразени спрямо изискванията на ситуацията за пътна безопасност, тогава няма как да очаквате шофьорът да се съобрази с пътните условия",  заяви Диана Русинова от Институт за пътна безопасност.
 
За да са безопасни пътищата, от КАТ са взели мерки. "Към момента се правят огледи на абсолютно всички основни пътни артерии, като при установяване на несъответствие или компрометирани участъци ще бъдат съответно уведомявани собствениците на пътя", поясни гл. инспектор Драганов.

 

Коментари Напиши коментар

27

3M

преди 2 седмици

Липсата на работеща пътна полиция, която да прави превенция и контрол - това е причината и няма нужда да се анализира. Просто търябва да се създаде ПЪТНА ПОЛИЦИЯ и да бъде принудена да работи!. Сегашните милиционери са в системата само за облаги и привилегии, а не да вършат работа.

26

Принца на Персия

преди 2 седмици

какво е "компрометирани участъци"?? Българи, правят Ви на 5/6. Дупката колкото пътя, а той Компромис ли е бе? Карате безотговорно, МАЛОУМ+НИ тарикати с над 200км.при 90км. и пътищата "КОМПРОМЕТИРАНИ". В Германия 2018г. осъдиха на доживот двама араби ли турчета ли дето утрепаха в града човек след гонка!

25

Анонимен

преди 2 седмици

Ако пътищата са виновни значи всички водачи щяха да са мъртви. Очевидно НЕ са.
Продължавайте да изпреварвате в самите завои с 0 видимост и чакайте асфалта да ви спаси.