Силите им ще са насочени освен към заведенията, и към фирми за кетъринг и хотели, предлагащи услугата "all inclusive" във Варна, Бургас и Добрич.
Проверките ще продължат през цялото лято. Следи се за качеството на храната и дали персонала има здравни книжки. Освен това инспекторите проверяват и дали са вписани в дневника, който задължително трябва да водят.
Първото нещо по отношение на храната е тя да бъде доставена от регламентиран доставчик, да бъде в срок на годност, да бъде правилно съхранена и след като бъде сготвена в рамките на не повече от 3-4 часа тя да бъде предложена и консумирана.
Особено с рибата е, че трябва да е или замразена, или охладена, да няма миризма. От един от най-оборотните ресторанти в Бургас казаха, че до сега не са имали оплаквания от клиенти. Те уверяват, че съхраняват продуктите в специални хладилници, а доставките се правят всяка сутрин.
Според инспекторите, заради честите проверки собствениците на ресторанти са започнали да спазват правилата по-строго.
Инспекторите към Българска агенция по безопасност на храните ще извършват проверки и по сигнали на туристи, които ще могат да се подават онлайн или на открития горещ телефон на Агенцията.
Едно от най-сериозните нарушения, които са констатирали инспекторите от Агенцията по храните е продажбата на риба на открити места.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
fallback
fallback
fallback
Коментари Напиши коментар
7
Дърта ЧанДа
преди 4 годиниа мазнината у фритюрнико? смяна един път на сезон, как няма се одрищи човек?
6
Иван
преди 4 годиниДа чукам на дърво за десетките години на нашето Черноморие, от началото на 80те до мин. лято, имам само два хранителни кошмара.1993 - Три дни се оригах на умрели катерици след консумация на мелба в кафене в Ст.Несебър.2015 - Два дни лъвове и тигри се гониха в корема ми след консумация на сафрид в Поморие.
5
Georgiev
преди 4 годиниМиналото лято след рибка в заведение на плажа на Синеморец си докарах много приятни стомашно-чревни проблеми. Иначе мястото е готино!