Снимка: БТА

След обилните валежи за пореден път стана ясно, че превенцията е от изключително значение. Почистването на отводнителните шахти, коритата на реките и преливниците на язовирите, обикновено са ангажимент на местната власт. В помощ се включват и различни институции.

Нужно ли е обновяване на отводнителните съоръжения? По темата говори председателят на Управителния съвет на Българската асоциация по водите инж. Иван Иванов.

По думите му две са основните причини за наводненията - в последните години валежите се увеличават и тенденцията ще се засилва, а другата е - строителството, което много често бетонира всичко и не оставя зелени площи, които да поемат дъждовните води. Разчита се единствено на канализацията, но много често тя не е  направена да поеме такива количества вода.

Още по темата

"През следващите години ни очакват подобни проблеми, които ще се засилват. Това е тенденция не само в България, но и по цял свят. Природните катаклизми настъпват с изменението в природата и ние трябва да си дадем сметка за това. Все повече се говори за управлението на природните води. Ние трябва да се адаптираме спрямо усилващите се дъждове", посочи гостът в "България сутрин".

Той допълни, че отводняването на язовирите и речните корита е отговорност на държавата и частично на общините. Според инж. Иванов заради многото строежи в градските среди и големите паркинги трябва да се работи по-усилено.

"Има технологични инженерни решения, които засега не прилагаме в България, но трябва да започнем да го правим. Например, при строенето на паркинг трябва да се слагат резервоари, които задържат и пречистват водата", посочи инж. Иванов пред Bulgaria ON AIR.

У нас все още не е позволено локално пречистване на отпадъчни води, за да се случи това е нужна промяна на  нормативната уредба, обясни гостът.

По думите му основният проблем е, че вали повече отколкото е било предвидено. Председателят на Управителния съвет на Българската асоциация по водите е на мнение, че в България трябва да се говори за индивидуални решения за превенция от наводнения.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase