Кадър: Bulgaria ON AIR
fallback

Вчера мълния, паднала върху къща в Казанлък, остави семейство на улицата. Гражданин на Пловдив пък успя да запечата на видео как светкавица пада върху къща на метри от терасата му.

Oще по темата

Експертите обаче не са изненадани от инцидентите.

Инженер Ернесто Нориега, специалист по мълниезащита, заяви, че повишението на температурите в глобален мащаб ще допринесе за падането на все повече гръмотевици в градовете.

"Проблемът в България е, че над 95% от старите жилищни сгради нямат мълниезащита. Новите сгради са с инсталирана такава, но понякога и те нямат", алармира той.

Инж. Нориега допълни, че понякога самата мълниезащита не е изградена ефективно.

"Ако говорим за селата, над 98% от къщите в България нямат инсталирана мълниезащита", посочи още експертът пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че според него са нужни мерки от страна на държавата, за да бъдат изградени мълниезащитни системи, защото масово хората си мислят, че това няма да се случи на тях, а жертвите на бурите всяка година се увеличават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 4 години

Пълни глупости Стара сграда която няма защита и е необходимо да има отдавна ще отнесена от някоя светкавица и нямаше да се нарича Стара сграда.

13

Анонимен

преди 4 години

В нашия квартал не съм виждал блок без мълниезащита, друг е въпросът че трябва високите сгради да са по добре подсигурени, обикновено на тях си слагат техниката операторите, а те си пазят техниката, и се подсилват допълнително. А и нормално именно те поемат мълниите.

12

шматка

преди 4 години

Пълни глупости изречени от експерт.По селата няма гръмоотводи защото мълниите се поемат от проводниците на енергото.Проблема е че се строят все повече високи къщи които са доста над уличната елмрежа.Който има пари за къща на 3 етажа ще изкара още 100лв за една арматура над покрива.Не всявайте всеобща паника.

fallback