Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Общ преглед

Министър Нено Димов представи нова система за информиране за качеството на атмосферния въздух в реално време. Тя беше представена в Министерството на околната среда и водите. Проектът е разработен от Изпълнителната агенция по околната среда.

Още по темата

Системата служи за визуализиране на данни, събрани и обработвани от Националната автоматизирана система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух.

Тя използва географски карти за преглед на измерваните в даден пункт концентрации на съответните замърсители с помощта на графики.

Системата дава възможност за изготвяне на справочна информация за измерените средночасови, средноденонощни и средногодишни стойности на съответните замърсители.

Показателите са: фини прахови частици, серен диоксид, азотен диоксид, озон и метеопараметри.

Мръсният въздух се оказа по-голям убиец от цигарите

В Смолян, Монтана, София, Горна Оряховица и Никопол са измерени най-високи нива на замърсяване на въздуха за първото тримесечие на 2019 г., съобщи Валери Серафимов, директор на Дирекция „Мониторинг и оценка на околната среда“ в Изпълнителна агенция по околна среда.

"За 2019 г. от 01.01. до 31. 03. най-много замърсявания са измерени в Смолян, след това Горна Оряховиця, Монтана, Никопол, София – ЖК „Надежда", посочи Серафимов.

На противоположната страна са тези, които нямат почти никакви замърсявания – Сливен, Добрич, Пирдоп, Бургас, Девня, София - „Копитото“ и Стара Загора. Данните сочат, че има градове, в които няма да бъде превишена нормата, а други, в които до края на годината ще се превиши.

Как Лондон се бори с мръсния въздух?

„Единственият замърсител, който е проблемен за България, това са фините прахови частици“, поясни Серафимов.

Той припомни, че за 2018 г. в Перник и Враца е измерено над 4 пъти завишение над допустимите норми на фини прахови частици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар