Снимка: bTV

Кметът на Божурище е продавал общински земи при незаконен търг на безценица, заявиха бизнесмени, които желаели да участват в наддаването. Те допълниха, че до последно не е имало официална информация за провеждането на търга.

Вчера беше арестуван кметът на Божурище Георги Димов. Спецпрокуратурата започна разследване срещу него заради четири поземлени имота, които според обвинението са продадени за 160 хил. лева, вместо на цена от 8 млн. лв., ощетявайки бюджета на общината.

Още по темата

Александър Йоцев искал фирмата му да участва в търга заради апетитната цена на квадратен метър – 1,6 лв., при положение, че в района варират между 20 евро и 50 евро на кв.м.

"Нямаше откъде да получим информация за търга. Ние до последно се интересувахме как ще бъде проведен, но нямахме информация, така не можахме да закупим книжа и да участваме. Нашите разчети показват, че щяхме да играем в търг при цена 20 евро за кв.м”, каза Йоцев пред bTV.

Вчера от прокуратурата оповестиха, че земята е продадена за цена от 2 лв. на кв. м.

Друг разочарован от публичното наддаване е Асен Гагов.

"Дъщеря ми всеки ден проверяваше сайта на общината. Беше обявен търг с първоначална цена 1,6 лв. за кв.м, което ни се видя много евтино, защото в района земите вървят от 20 евро до 50 евро на кв. м. До тези имоти преди три месеца фирма купи 8 дка земя от общината за 860 хил. лв.”, допълни Гагов.

Бизнесменът допълни, че местни фирми не са успели да участват в търга, а само такива, които са били приближени до кмета на община Божурище. Той веднага подал сигнал до председателя на общинския съвет в града Георги Димитров и е завел дело.

"При прегледа на документите, считаме, че има изключително много допуснати нарушения в процедурата – липса на обявление в кметството на село Гурмазово. Това обявление е задължително, защото там се намират въпросните земи. Подозирам, че същото обявление не е било качено на сайта на община Божурище”, каза Георги Димитров и допълни, че това прави процедурата незаконосъобразна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase