Снимка: Булфото
fallback

Ще бъде открит Медицински факултет в структурата на Университет "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас, решиха единодушно депутатите.

С това се цели да се постигне преодоляване на регионалните диспропорции на разпределените на лекарите в страната.

В новото основно звено ще се обучават студенти по специалността "Медицина". Академичният състав ще се състои от 54 човека, разпределен в 9 катедри, а 70% от лекционните курсове ще се водят от хабилитирани преподаватели.

За провеждането на клиничната практика на студентите, университетът е предвидил да сключи договор в УМБАЛ "Дева Мария" и УМБАЛ - Бургас.

В медицинския факултет ще се подготвят лекари за нуждите на региона и страната - за системата на спешната медицинска помощ, извънболничната и болнична помощ, диспансери, центрове за опазване на общественото здраве, научноизследователски институти, служби по трудова медицина.

Разкриването на факултета ще спомогне за това младите хора да могат да учат медицина близо до родните си места, коментира депутатът от ГЕРБ Ивелина Василева.

Валери Симеонов от "Обединени патриоти" подчерта и острата нужда от медицински кадри в областта, като даде пример, че и пациенти от Ямбол и Сливен се лекуват в Бургас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Т.Петков

преди 5 години

Разбира се всички са резервирани към тази новина. Толкова ли са големи разстоянията в България, та не може млад човек от Странджа да отиде да учи медицина в Стара Загора или Пловдив или Варна! Или трябва да бъдат задоволени местни лобистки желания с рубриката "да се постигне преодоляване на регионалните диспропорции". Ами дайте да направил университет във всеки град (още по-добре във всяко село) и всеки да учи на место, без да ходи никъде. Ще има и по-големи възможности да обучение на чужденци.

10

учЕн

преди 5 години

Що па да нЕма още един ВУЗ?Нали учЕните от БАН и от Медиц.академия трЕбва да си докарват още, и още, и още допълнителни пари, обикаляйки България като хвърковати чети, за да четат едни и същи остарели лекции на много места и да получават хонорари.През това време заплатките на БАН-аджиите си вървяат и в отчетите си те пишат като дейност именно това преподаване извън БАН.Секретарките на светилата от *** пък записват ли, записват пациенти за прегледи - "Шефът е много зает", но не обяснява с какво

9

Анонимен

преди 5 години

Пернишки Университет по Телекомуникации, Компютри и АрхитектураОнзи, който е измислил наименованието на това учебно заведение и тези, които са го одобрили, без да се сетят, че на фасадата му ще трябва да бъде изписана абревиатура на названието, са жив пример относно това, докъде стига акълът на овластените лица в България.

fallback