Снимка: архив, Булфото
fallback

В българския хляб няма ГМО, каза Мариана Кукушева - председател на федерацията на хлебопроизводителите в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR. И напомни, че ГМО се създават за да се помогне на хората до които не достига достатъчно храна.

Кукушева обаче не изключи възможността в близките месеци хлябът да поскъпне, не само заради въвеждането на ТОЛ такси, а и заради цената на пшеницата, на тока и редица други причини.

Според директора на Националната референтна лаборатория за ГМО проф. Цвета Георгиева най-често ГМО се открива в соята, но то е под пределно допустимата граница от 0,9%. Това са едва 6-8 процента от случаите.

Ивайло Попов от "За земята" е категоричен, че не всички производители и търговци обозначават по правилен начин дали в конкретен продукт има ГМО. Въпросът е в контрола, категоричен беше той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Black Sea

преди 3 години

A!

15

Анонимен

преди 5 години

Че хубав хляб трудно се намира е вярно. Но има поне избор.Цените не са по-високи от преди 30/40 години в сравнение със заплатите. 800лв сега 150 лева тогава. Като най-популярни заплати. Белия хляб беше 26 стотинки но хората по-масово купуваха Добруджа - 20ст който не беше нищо особено. Имаше и типов- 15 стотинки но не се купуваше много. Хубавото бе че имаше фурни и ако купиш изкаран от фурната бял хляб, беше страхотно.Но ако нямаше сега житна мафия, хляба щеше да е и много по-евтин.

14

Анонимен

преди 5 години

Моя приятел с 800лв.на месец казва че живее като цар! Отиде да живее в Сърбия ,а у нас ходи на работа.Сметките за ток,вода и нормален живот са им казва направо смешни.

fallback